POČELI RAZGOVORI SA HRVATSKOM STRANOM O ODLAGALIŠTU NA TRGOVSKOJ GORI :: Semberija INFO ::

 

POČELI RAZGOVORI SA HRVATSKOM STRANOM O ODLAGALIŠTU NA TRGOVSKOJ GORI


U Zagrebu su održani prvi sastanci članova Ekspertskog tima iz BiH za Trgovsku goru, sa predstavnicima nadležnog Odsjeka MUP-a Hrvatske i nadležnog fonda.

Dogovorena je razmjena podataka, ali u timu nema optimizma da će Hrvatska odustati od namjere da na Trgovskoj gori bude odlagalište otpada iz nuklearne elektrane Krško. Bude li tako, epilog slijedi pred nekim od međunarodnih sudova.

Dva dana zaredom, eksperti iz BiH boravili su u hrvatskoj prestonici. Ranije su najavili da u Zagreb putuju da bi zatražili do sada izrađenu dokumentaciju o projektu izgradnje nuklearnog odlagališta na Čerkezovcu. Vraćaju se sa obećanjem da rad na regulatornim pitanjima i razmjena podataka neće izostati.

- Ekspertski tim trebalo bi da razmjenjuje informacije i stručne podatke sa timom u Hrvatskoj, ako se krene sa planiranim aktivnostima i radom u vezi sa izgradnjom skladišta otpada na Trgovskoj gori - kaže Emir Dizdarević, šef Ekspertskog tima BiH za Trgovsku goru.

Ovakvih sastanaka, prema najavama nadležnih, biće još. Ono na čemu Koordinacioni tim za Trgovsku goru insistira, jeste ulazak eksperata iz BiH na lokaciju Čerkezovac na Trgovskoj gori.

Srebrenka Golić, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske istakla je da je prerano govoriti kakav će konačan ishod biti.

- Mi smo tražili da izađu na teren. Znači sva istraživanja koja oni rade, naš eksperti moraju da imaju. A mi ćemo onda raditi našu argumentaciju i dostaviti je hrvatskim vlastima. Prerano je govoriti kakav će konačan ishod biti. Bitno je da su naši eksperti konačno imali priliku da dođu - kaže Golićeva.

Konkretne rezultate sastanaka u Zagrebu, ekspertski tim trebalo bi da sljedeće sedmice predstavi na sjednici Koordinacionog tima.

- Ukoliko bilo kakvu dilemu iskažu, biću spreman da tražim sastanak sa ministrom /privrede i održivog razvoja Tomislavom/ Ćorićem kako bi ih otklonili i ravnopravno sa hrvatskom stranom ušli u tu vrstu istraživanja - rekao je Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Golić i Košarac izrazili su žaljenje što, zbog izostanka reagovanja MIP-a u Savjetu ministara, ekspertski tim ranije nije održao sastanke u Hrvatskoj i što već nisu ušli na lokaciju na kojoj Hrvatska želi da odlaže otpad iz elektrane Krško.
 
(RTRS)