ČOVIĆ: DOGOVOR MORAJU POSTIĆI AKTERI U BIH :: Semberija INFO ::

 

ČOVIĆ: DOGOVOR MORAJU POSTIĆI AKTERI U BIH


Lider HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je uoči posjete specijalnog američkog predstavnika za zapadni Balkan Metjua Palmera BiH i sastanka sa međunarodnim zvaničnicima u vezi sa izmjenama Izbornog zakona, da bi volio da BiH stalno posjećuju međunarodni zvaničnici, a da na kraju dogovor ipak moraju postići akteri u BiH.

- Moramo razumjeti da mi u BiH moramo donositi odluke sami, legitimni predstavnici konstitutivnih naroda i svih drugih kroz izvršnu i zakonodavnu vlast i političko djelovanje - rekao je Čović novinarima.

On je istakao da bi ovaj vikend trebao biti dinamičan i da je trebao biti "završetak roka od godinu dana" kako je potpisan Sporazum u Mostaru koji se odnosi na izborno zakonodavstvo.

- Vjerujem da ćemo u otvorenom razgovoru potvrditi ono što smo do sada govorili da trebamo imati legitimne predstavnike vlasti u Predsjedništvu i domovima naroda BiH, uvažiti sve presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu i Ustavnog suda, napraviti izmjene Izbornog zakona i u određenoj mjeri promijeniti Ustav kako to zahtijeva izborno zakonodavstvo - naveo je Čović.

Čović smatra da se u Ustavu neće moći napraviti neke velike i bitne izmjene, osim onih nijansi za potrebe Izbornog zakona.

- Suština Ustava je legitimno predstavljanje tri konstitutivna naroda - podsjetio je Čović i dodao da je za izmjene Ustava potrebna dvotrećinska podrška koja postoji u Domu naroda i da ju je potrebno obezbijediti i u Predstavničkom domu zbog čega je neophodno uključiti i druge stranke.

Čović je rekao, da će ukoliko se to brzo uradi, biti vremena da se govori o tehničkim popravkama kada je riječ o Izbornom zakonu, te da je uvjeren da će to u narednom periodu učiniti Interesorna radna grupa koja je već formirana.

- Važno je na tim sastancima da mi imamo ključni dogovor ili okvir dogovora, nešto slično što smo napravili i za Mostar - smatra Čović.

On kaže da su u ovom mjesecu već zakazane sjednice i Doma naroda i Predstavničkog doma, te da je moguće da se neke stvari realizuju ukoliko bude takav dogovor. Čović kaže da ne bi imao ništa protiv da parlament o Izbornom zakonu odlučuje u septembru, oktobru ili novembru kako dogovor bude postignut, te da se taj dogovor prenese i na druge političke opcije u BiH.

- Što se tiče HDZ mi smo svoj posao završili i to ćemo predočiti i predstavnicima američke administracije i EU - rekao je Čović i otkrio da se intenzivno razgovara i ovih dana sa ekspertima.

Čović je naglasio da je "došlo vrijeme da se podvuče crta" kada je riječ o Izbornom zakonu koji se odnosi i na Predsjedništvo i na Dom naroda.

On je naveo da razgovore sa međunarodnim zvaničnicima ne smatra pritiskom, da je tako učinjeno i za Mostar, a da su ostale izmjene Izbornog zakona ostavljene kako bi se razriješile i dogovorile u neizbornoj godini.

- Kao jedan od uslova za kandidatski status osim Izbornog zakona imamo i usvajanje Zakona o sukobu interesa, Zakona o javnim nabavkama koji je danas usvojen u prvom čitanju i Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu. Ta četiri paketa trebala bi nam omogućiti na jesen, ako to korektno završimo, da dobijemo kandidatski status - rekao je Čović.

Čović je dodao da je kandidatski status za članstvo u EU preznačajan jer će otvoriti mogućnosti za lakšu komunikaciju sa administracijom EU i da to obezbjeđuje lakši pristup sredstvima i fondovima.

Čović je naveo da HDZ ima različite modele izmjena Izbornog zakona kako bi se obezbijedilo legitimno predstavljanje.

- Siguran sam da ćemo ove stvari u neizbornoj godini završiti i ne želim razmišljati šta bi se desilo ako to ne uradimo, a uđemo u izbornu godinu - rekao je Čović.

Čović nije želio komentarisati presude nekadašnjim čelnicima Državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću u Hagu, ali je konstatovao da se to različito tumači u BiH i da postoje tri istine i tri različita gledišta na presude zavisno od toga o kome se radi.

- Prvostepena je, pa mi ne pada na pamet da je komentarišem, a i da je konačna ne bih to učinio jer sam u Hagu rekao sve što sam mislio i što mislim o Haškom tribunalu - istakao je Čović.

Članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić sastaće se u ponedjeljak, 5. jula, u Sarajevu sa američkim predstavnikom za zapadni Balkan Metju Palmerom, rečeno je Srni u Predsjedništvu BiH.
 
(SRNA)