Desant stranih diplomata na BiH zbog Izbornog zakona :: Semberija INFO ::

 

Desant stranih diplomata na BiH zbog Izbornog zakona


SARAJEVO - Predstojeća posjeta specijalnog američkog izaslanika za zapadni Balkan Metjua Palmera i grupe evropskih političara može se tumačiti kao njihov desant na BiH s ciljem izmjena Izbornog zakona te se od njih može očekivati da bh. političarima direktno poruče da ovo pitanje napokon riješe.

Smatraju to analitičari, koji podsjećaju da je BiH davno trebalo da završi ovaj posao.

"Definitivno je da postoji pojačan pritisak, odnosno desant stranih diplomata. Očito se pokazuje da je zapravo međunarodnim zvaničnicima daleko više stalo do izmjena Izbornog zakona nego domaćim političarima, koji bi kalkulisali, koji prave sopstvenu računicu, koji su zakovani u svojim pozicijama i koji ne pokazuju nimalo spremnosti na neku vrstu kompromisa", rekla je Tanja Topić, politička analitičarka.

U izjavi za "Nezavisne novine" ona je dodala da je njen utisak takav da se bez pojačanog međunarodnog pritiska teško može postići unutrašnji konsenzus o neophodnosti izmjena Izbornog zakona.

"Utisak je da ga je moguće izmijeniti upravo i samo pod pritiskom međunarodne zajednice", naglasila je Topićeva.

Asim Mujkić, analitičar politikolog, smatra da će strane diplomate našim političarima, kada je riječ o promjenama Izbornog zakona, poručiti da to već jednom riješe. On smatra da se predstojeća dešavanja mogu posmatrati kao sastavni dio već najavljene promjene paradigme administracije američkog predsjednika Džoa Bajdena prema zapadnom Balkanu.

"Dakle, istaknuto je još i tada da će Izborni zakon biti jedan od prioriteta i mislim da je to u sklopu promjene te strategije najprije SAD, a onda i Evrope, pa je otuda možda i shvatljivo da će doći ne samo Palmer, već i evropska delegacija", rekao je Mujkić.

On smatra da je postalo malo i ponižavajuće ne samo za nas, već i za Evropu, to što se nakon toliko presuda Evropskog suda za ljudska prava nije našlo snage da se izmijene osnovne stvari koje se tiču fundamentalnih ljudskih prava i sloboda.

"Promjena Izbornog zakona mora biti u skladu sa presudama, to je naša dejtonska obaveza. Mi smo obavezni da svoje zakonodavstvo uskladimo s Evropskom konvencijom za ljudska prava", rekao je Mujkić za "Nezavisne novine".

Metju Palmer u subotu dolazi u radnu posjetu BiH te će se sastati sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i članovima Predsjedništva Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem.

Lider SDA Bakir Izetbegović je, osim Palmerovu, najavio i posjetu grupe američkih i evropskih političara, a tema će, potvrdio je, biti Izborni zakon.

"Doći će predstavnici SAD i EU, neću govoriti o imenima, mislim - biće to za vikend. U fokusu će biti priča o eventualnim izmjenama Izbornog zakona", rekao je on.

Kako se saznaje, delegacija stranih diplomata sastaće se i s Interresornom radnom grupom za izmjenu izbornog zakonodavstva u BiH.

"Očekujemo velike kritike od Metjua Palmera, koji će u ponedjeljak održati sastanak s Interresornom radnom grupom za izmjenu izbornog zakonodavstva", rekla je Alma Čolo, predsjedavajuća ove radne grupe.

Dodala je da su već na jednom ranijem sastanku s američkim ambasadorom Erikom Nelsonom upozoreni da bi trebalo da bude nekih rezultata od rada ove radne grupe prije nego što Palmer dođe u BiH.

"Evo, sada smo suočeni s tim da u ponedjeljak imamo sastanak s njim, a da nema apsolutno nikakvih rezultata", navela je Čolo.

Osudila je sve one koji su izabrani u ovu radnu grupu, a ne učestvuju u njenom radu. Na pitanje šta očekuje od sastanka sa Palmerom i šta će mu reći u ponedjeljak, Čolo je kazala da misli da će doživjeti odgovarajuće kritike jer je BiH dužna da ispuni ključne prioritete EU. SAD su tu da nam pomognu i oni su dali svoje pravne eksperte iz Stejt departmenta koji treba da pomažu.

"Nemamo ništa lijepo da mu kažemo i očekujem ozbiljne kritike na račun BiH i onih koji ovdje obnašaju vlast, a pod tim podrazumijevam i samu sebe", kaže Čolo.

Borjana Krišto, predsjedavajuća Predstavničkog doma BiH i član Interresorne radne grupe, na upit šta očekuje od posjete Palmera kazala je da politički predstavnici konstitutivnih naroda koji su izabrani treba da budu odgovorni, te djelovati u Parlamentarnoj skupštini.

Branislav Borenović, član Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva, kaže da je dolazak Palmera očigledno poruka da je izuzetno značajno izmijeniti izborno zakonodavstvo i usvojiti određena izborna pravila kako bismo imali fer i poštene izbore.

"To je ključna poruka koja nam dolazi iz EU i SAD, ali mislim da je neophodno da imamo fer i poštene izbore, a da bismo to imali, moramo promijeniti izborno zakonodavstvo", kazao je Borenović.

Nezavisne novine