SRPSKA IMOVINA U ILIJAŠU OTETA I DODIJELjENA ISLAMSKOJ ZAJEDNICI :: Semberija INFO ::

 

SRPSKA IMOVINA U ILIJAŠU OTETA I DODIJELjENA ISLAMSKOJ ZAJEDNICI


Foto: RTRS
Od slučaja Fate Orlović bošnjačka javnost napravila je globalni problem, a kada se u korist Islamske zajednice otima srpska imovina, institucionalno se negiraju dokazi, svjedoci, pa čak i sudske odluke.

Kuća Srete Jokića u Ilijašu srušena je nakon rata, a parcela dodijeljena za ukop šehida. Njegova kći, Radmila Jokić Močević, od 1996. u sporu je sa opštinom Ilijaš, dokazujući da je kuća bespravno srušena. Opštinsko vijeća Ilijaš ponovo je ignorisalo sudsku odluku i odbilo reviziju rješenja o dodjeli parcele Islamskoj zajednici.

Opstrukcije opštinske administracije nastavljaju se i kada je u Kantonalnom sudu Sarajevo dokazano da kuća nije srušena usljed ratnih dejstava i da je 1996. bila na mjestu. Potvrde o kretanju, računi za komunalije i brojni svjedoci koji se sjećaju da je kuća bila prilagođena za život 100-odstotonog invalida Sreta Jokića - ocijenjeno je kao paušalno.

- Sve ove godine pokušavamo doći do pravde i na osnovu svjedoka, kao i sudskim odlukama gdje se kaže da je parcela nezakonito dodijeljena od strane opštine. Na žalost, svaki put se ne postupi po odluci suda. Ali, ono što mene najviše boli je šta bi bilo da je moj otac u kolicima bio tada u kući, da li bi završio na livadi - upitala je kćerka Srete Jokića, Radmila Jokić Močević.

I pored toga što se ekipa RTRS-a propisno najavila, na sjednici Opštinskog vijeća u Ilijašu tretirana je kao nezvani gosti. Naknadno smo obaviješteni da je usvojeno rješenje, i to ponovo na štetu Jokića. Navodno, u skladu sa Zakonom o upravnim poslovima Federacije BiH.
 
- Jokići nisu dostavili nijedan pravno valjan dokaz, nijedan dokument, izvod iz evidencije da su oni polagali pravo na tu nekretninu - rekla je Nizama Mališević, zamjenica načelnika za imovinsko pravne poslove u opštini Ilijaš.
Na sramotu Ilijaša, pokojni Sreto teško je povrijeđen 1963. tokom izgradnje vodovoda koji ih i danas napaja vodom.
Zemljoradnička zadruga mu je kuću, prilagođenu potrebama invalida, dodijelila 1968. Mnogi to u Ilijašu pamte, ali tamošnja administracija nezakonitost postupka pravda nedostatkom jednog dokumenta, rješenja o dodjeli kuće na korištenje.

- Moj otac je dao advokatu sve originale, zajedno sa rješenjem o korištenju stambene jedinice. Naravno, po izbijanju rata i odlasku advokata iz Ilijaša, papiri su nestali, a Zemljoradnička zadruga danas ne postoji - ističe Jokić Močević.

Suštinski, izostaje volja ilijaške administracije da postupe po zakonu i odlukama suda, pa se čak usuđuju na ocjenu da Radmila, kao pravni nasljednik oca želi da pribavi imovinsku korist.

Posljednjim rješenjem prevršili su mjeru, kaže Radmila i najavljuje da će nakon što njen advokat i zvanično dobije taj dokument, u opštini Ilijaš posla imati policijski i inspekcijski organi.
 
(RTRS)