Posavski kanton konačno priznaje ćirilicu :: Semberija INFO ::

 

Posavski kanton konačno priznaje ćirilicu


ODžAK/ORAŠJE - Ministri u Posavskom kantonu u četvrtak bi trebalo da otvore raspravu o konstitutivnosti Srba u tom dijelu FBiH što je, prema riječima predstavnika tog naroda, važan potez ne samo kako bi bile sprovedene u praksu sudske odluke nego i bila otvorena vrata ćirilici.

Posavski kanton je jedan od kantona koji pripada FBiH, ali nije direktno povezan s tim entitetom jer obuhvata dva teritorijalno odvojena džepa oko Odžaka i Orašja, a mnoge slike ukazuju na veoma težaj položaj srpskog naroda. To bi, formalno, moglo početi da se mijenja već ove sedmice jer postoji interes i volja tamošnjih predstavnika da se krene sa izmjenama Ustava koji datira još iz 1996. godine i koji, osim što ne poznaje Srbe kao konstitutivni narod, ima niz nelogičnosti.

Promjene odredaba Ustava u Posavskom, i još nekim kantonima, prije nekog vremena naložio je Ustavni sud FBiH. Iako je rok za to prošao, šef odbora SNSD-a u Odžaku i odbornik u tamošnjoj Skupštini Damir Ivetić je za “Glas Srpske” potvrdio da ima informacije i uvjeravanje da to pitanje konačno stiže na dnevni red.

- Vlada bi u četvrtak trebalo da razmatra izmjene kantonalnog Ustava. To za nas povratnike znači mnogo, jer konstitutivnost povlači i benefite kroz zapošljavanje i druge stvari na koje imaju pravo pripadnici druga dva naroda. Zahvaljujem i SNSD-u i HDZ-u BiH što su doveli do ovog koraka i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i kod nas u Posavskom - istakao je Ivetić i podsjetio da Srbi samo još u tom kantonu, na čitavoj teritoriji BiH, nisu ni na papiru konstitutivni.

Apelovao je na tamošnju Vladu da dođe do, kako kaže, tektonskih promjena i da sve padne u vodu.

- Pozivam Vladu da usvoji pripremljene izmjene Ustava. Prvi put treba da se uvede i ćirilično pismo i da naša djeca u Odžaku i drugim sredinama u ovom kantonu imaju pravo da izučavaju to pismo. U ovim izmjenama se neće uvoditi jezici, već će pisati jezici kojima govore konstitutivni narodi, a to su Srbi, Hrvati i Bošnjaci. I ovo je bolje nego postojeći Ustav - rekao je Ivetić. 

Predstavnici Srba u proteklim mjesecima imali su dosta zamjerki na rad, odnosno nerad pojedinih funkcionera koji se nalaze na visokim mjestima u federalnim institucijama, a na koje su postavljeni samo zato što se izjašnjavaju kao Srbi. Ivetić je u nekoliko navrata upozoravao da je među njima i potpredsjednik Federacije iz reda srpskog naroda Milan Dunović koji se nijednom nije udostojio da dođe i posjeti povratnike u Posavskom kantonu.

Izostanak konstitutivnosti srpskog naroda nije jedini problem u vezi sa Ustavom Posavskog kantona iz 1996. godine jer u tom aktu postoji čitav niz nelogičnosti koje ne odgovaraju pravom stanju stvari na terenu. U tom nizu je i teritorija kantona. U Ustavu, naime, piše da teritoriju kantona čine područja opština “Odžak, Orašje, Brčko, Bosanski Brod i Bosanski Šamac”. Osim toga, piše da su službeni jezici bošnjački i hrvatski, iako u ustavima FBiH i BiH piše “bosanski, hrvatski i srpski”.

Mišljenje

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona prošle sedmice je dala pozitivno mišljenje na izmjene Ustava koje se odnose na konstitutivnost Srba, a na potezu je tamošnja Skupština. Predstavnici Srba u Mostaru su poručili da je to važan korak na koji se predugo čekalo te najavili da će biti vođeni ozbiljni razgovori o stvarnom položaju i pravima Srba.

Glas Srpske