BiH ulazi u globalne trgovinske tokove :: Semberija INFO ::

 

BiH ulazi u globalne trgovinske tokove


BANjALUKA, SARAJEVO - Kompanija "Amazon" uvrstila je Bosnu i Hercegovinu na svoju listu, čime je omogućena prodaja, ali i kupovina preko najveće prodavnice na svijetu, tako da BiH ulazi u globalne trgovinske tokove, smatraju stučnjaci.

Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka, kazao je za "Nezavisne" da uvrštavanje BiH na ovu listu predstavlja određenu razvojnu šansu i priliku za domaće proizvođače.

"BiH ovim dobija priliku da ponudi svoje proizvode preko jedne od najpoznatijih svjetskih platformi i sigurno da je to jedna stepenica više u proizvodnom smislu za sve naše proizvođače", kazao je Račić.

On očekuje da se u narednom periodu pojavi još nekoliko oglašivača sličnog profila koji će takođe uvrstiti domaće proizvode na svoju listu.

"Svijet postaje jedno globalno tržište, tako da će to biti sve interesantnije i veliki dio svjetske trgovine na malo će se u narednom periodu sve više odvijati putem platformi", kazao je Račić.

Dodaje da je virus korona promijenio navike građana te sve ide u pravcu oglašavanja putem globalnih  mreža i sigurno je da to nešto što će   biti sve više prisutno u budućnosti.

Igor Gavran, ekonomski analitičar, ističe za "Nezavisne" da je ovo dobra vijest, prije svega za privredu, jer se otvara jedan novi globalni kanal prodaje i izvoza domaćih  proizvoda.

"Manje je značajan za kupce, barem zasad, jer i dalje ne garantuje da će svi ponuđači na 'Amazonu' isporučivati robu u BiH niti da će troškovi isporuke biti prihvatljivi", kazao je Gavran.

Dodaje da je sada pitanje koliko je logistički Bosna i Hercegovina spremna na brzu, pouzdanu i efikasnu dostavu u oba smjera.

"Prodavači bi lako mogli izgubiti kredibilitet i plaćati štetu ako se roba izgubi ili prekasno se isporuči. Pitanje je i povrata robe. U svakom slučaju, vijest jeste pozitivna i dobro je da  BiH ulazi u globalne trgovinske tokove i ovim putem", kazao je Gavran.

Ističe da ovaj podatak ne donosi ništa spektakularno u kratkom roku, jer će trebati vremena da veći broj prodavača ispuni kriterijume "Amazona" i da veći broj proizvoda bude dostupan za dostavu u BiH.

U najvećoj online trgovini na svijetu sada je 188 zemalja, nakon što je "Amazon" dodao novih 85 država.

"Amazon" je američka kompanija sa sjedištem u Sijetlu. Osnovao ju je Džef Bezos 1994. godine, a pokrenuta je 1995. i jedna je od prvih velikih kompanija koje se bave prodajom raznih proizvoda posredstvom interneta.

Osim u Sjedinjenim Američkim Državama, "Amazon" ima svoje veb-stranice i u Kanadi, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Austriji, Francuskoj, Kini i Japanu.

"Amazonov" godišnji prihod za 2020. godinu iznosio je 386 milijardi dolara, što je 37,62 odsto više u odnosu na 2019..

Godinama je u samom vrhu najvećih kompanija na svijetu, a poseban skok imao je tokom pandemije virusa korona,  kada je porasla online kupovina, zbog čega su najavili zapošljavanje desetina hiljada novih radnika u Americi.

Nezavisne novine