Košarac: BiH ima mnogo toga što može ponuditi turistima :: Semberija INFO ::

 

Košarac: BiH ima mnogo toga što može ponuditi turistima


Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac učestvuje danas, u okviru radne posjete Grčkoj, na 66. sastanku Komisije za Evropu Svjetske turističke organizacije UN-a (UNWTO), koji se održava u Atini.

U fokusu ovogodišnjeg foruma su aktuelna situacija i oporavak turističkog sektora u svjetlu globalne zdravstvene krize prouzrokovane pandemijom virusa korona.

Košarac je istakao da je turizam posljednjih godina jedan od pokretača ekonomije u BiH, te da je u periodu prije pandemije zabilježen značajan rast u ovom sektoru - od 2010. do 2019. godine za 250 posto.

''Nažalost, korona virus je taj trend zaustavio. Godina iza nas bila je puna izazova na koje nijedna ekonomija nije bila spremna. Turizam je privredna grana koja je, kako u BiH, tako i na globalnom nivou, najviše pogođena pandemijom. Svi smo svjesni da će oporavak biti dugotrajan i težak'', istakao je Košarac obraćajući se učesnicima današnjeg sastanka.

On je naglasio da oporavak turističkog sektora u Republici Srpskoj i Federaciji BiH u postpandemijskom periodu zahtijeva kreativne politike, koje će uz ogroman turistički potencijal biti ključni uslov za obogaćivanje ponude i pružanje novih sadržaja interesantnih kako za domaće, tako i strane turiste.

''Činjenica je da BiH ima mnogo toga što može ponuditi turistima, kao i izuzetan potencijal za razvoj raznih vidova turizma baziranih na specifičnim potrebama turista. Ponosni smo na naše olimpijske ljepotice, posebno na Jahorinu, regionalnog lidera kako zimskog, tako i svih drugih vidova turizma, koji se vežu za planinu i aktivnosti na planini tokom čitave godine. LJepote i znamenitosti Banjaluke, Sarajeva i Mostara svaki ozbiljan putnik bi morao da vidi. Takođe, imamo brojne potencijale za razvoj banjskog i vjerskog turizma'', naglasio je ministar.

Prema njegovim riječima, svi nivoi vlasti u BiH su, u skladu sa ustavnim nadležnostima, opredijeljeni za oporavak i razvoj turističkog sektora u postpandemijskom vremenu primjenjujući dobre prakse zemalja članica EU i preporuke Svjetske turističke organizacije, uz poštivanje protokola zdravstvenih institucija.

''Naš cilj je da pratimo trendove u turističkoj industriji zemalja članica EU i da se na adekvatan način prilagodimo novom 'normalom' u turizmu. Zbog toga je posebno pohvalno što je Svjetska turistička organizacija svoje aktivnosti veoma brzo prilagodila novonastaloj situaciji, reagujući i savjetodavno i podsticajno na svoje članice, uključujući i BiH'', naglasio je Košarac.

On je ocijenio da su veoma korisne sve analize i preporuke ove organizacije, te istakao da podržava aktivnosti na uvođenju standarda koji su pokrenuti sa Međunarodnom organizacijom za standarde ISO, kao i aktivnosti na izradi Međunarodnog kodeksa za zaštitu turista.

''Ova situacija nam je pokazala i da je neophodno jačati intersektorsku saradnju, te da je od nemjerljivog značaja i saradnja u oblasti poljoprivrede, inovacija, obrazovanja, zaštite čovjekove okoline, investicija i zaštite potrošača'', poručio je on.

Prema njegovim riječima, cilj BiH je da u narednom periodu u značajnijoj mjeri koristi programe koje nudi Svjetska turistička organizacija UN-a.

''Od ove ogranizacije očekujemo aktivniji pristup kako bi se olakšao protok turista i kako bi se usaglasile i što prije eliminisale posebne mjere koje ograničavaju oporavak turizma, u skladu sa epidemiološkom situacijom'', zaključio je ministar Košarac.

Dvodnevnom samitu u Atini prisustvuju predstavnici Komisije za Evropu Svjetske turističke organizacije UN-a. Na početku sastanka učesnike su pozdravili premijer Grčke Kirijakos Micotakis, ministar turizma Grčke i predsjedavajući UNWTO Komisije za Evropu Heri Teoharis, generalni sekretar UNWTO-a Zurab Pololikašvili i potpredsjednik Evropske komisije Margaritis Skinas.

Domaćin 66. sastanka je Grčka, kao predsjedavajuća Komisije za Evropu Svjetske turističke organizacije UN-a u periodu 2019-2021.

Nezavisne novine