Dodik: Imenovanje visokog predstavnika nije obavezujuće za Srpsku :: Semberija INFO ::

 

Dodik: Imenovanje visokog predstavnika nije obavezujuće za Srpsku


BANjALUKA - Imenovanje novog visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita nije u skladu sa Dejtonom i nije obavezujuće za Republiku Srpsku, rekao je u intervjuu za Radio Republike Srpske predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je rekao da ambasadori i Savjet za primjenu mira (PIK) ne mogu da imenuju visokog predstavnika i naglasio da je to sumnjivo i nije pravno imenovanje.

On je dodao da je Republika Srpska spremna da razgovara o novom imenovanju, ali u skladu sa Aneksom 10, Dejtonskog sporazuma.

- PIK nema nikakvo pravo da imenuje visokog predstavnika. On je jedna neformalna grupa koja pokušava da donosi formalne odluke. Stoga se potpisnice Aneksa 10 trebaju dogovoriti o imenu novog visokog predstavnika, koji se potvrđuje relevantnom rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN. Ništa od svega toga se nije desilo i Srpska zato nema obavezu da prihvati imenovanje - rekao je Dodik.

Dodao je da je imenovanje Kristijana Šmita za visokog predstavnika, pokušaj blefiranja mađunarodne zajednice i grupe ambasadora predvođenih Amerikancima i Britancima koji, kako kaže, pokušavaju da ignorišu situaciju u BiH.

- Sva njihova priča o vladavini prava u BiH ovom odlukom je pala u vodu, jer ovo nije vladavina prava već ambasadora koji pokušavaju da za sebe pridobiju važnost. Oni jesu predstavnici svojih država, ali oni su ti koji sada kreiraju atmosferu u BiH - istakao je Dodik.

Glas Srpske