SAOPŠTENjE UPRAVNOG ODBORA VIJEĆA ZA PROVEDBU MIRA POVODOM IMENOVANjA KRISTIJANA ŠMIDA ZA SLjEDEĆEG VISOKOG PREDSTAVNIKA :: Semberija INFO ::

 

SAOPŠTENjE UPRAVNOG ODBORA VIJEĆA ZA PROVEDBU MIRA POVODOM IMENOVANjA KRISTIJANA ŠMIDA ZA SLjEDEĆEG VISOKOG PREDSTAVNIKA


Danas su u Sarajevu ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira službeno imenovali Kristijana Šmida za sljedećeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, nakon što ga je za to mjesto kandidirala Njemačka*. 

Upravni odbor se raduje suradnji sa gospodinom Šmidom, nakon što prvog augusta 2021. preuzme dužnost visokog predstavnika, kada će ostavka gospodina Incka stupiti na snagu. Upravni odbor PIC-a zahvaljuje Njemačkoj na inicijativi i uvjeren je da će gospodin Šmid ubrzati ispunjenje uslova i ciljeva iz programa 5+2 i doprinijeti stabilnosti u BiH, tako što će osigurati dosljednju provedbu civilnih aspekata Opšteg okvirnog sporazuma za mir. Odluka Upravnog odbora PIC-a dodatno naglašava opredijeljenost za teritorijalni integritet BiH.

OHR će sada obavijestiti generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o odluci Upravnog odbora PIC-a. 
Upravni odbor PIC-a izrazio je zahvalnost ambasadoru Valentinu Incku na njegovoj dugotrajnoj, izuzetnoj posvećenosti i ogromnom doprinosu provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma kao i sigurnosti i stabilnosti u BiH u posljednjih 12 godina.

* Ruska Federacija se nije složila sa ovom odlukom.

​OHR