Incko podnio ostavku, Šmit od 1. avgusta novi visoki predstavnik :: Semberija INFO ::

 

Incko podnio ostavku, Šmit od 1. avgusta novi visoki predstavnik


SARAJEVO - Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko danas je podnio ostavku koju je prihvatio Upravni odbor Savjeta za primjenu mira u BiH (PIC).


Šmit bi dužnost trebao preuzeti od 1. avgusta, kada će o ostavci Incka i postavljanju Šmita odlučivati Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

- Danas su u Sarajevu ambasadori zemalja članica PIK službeno imenovali Šmita za sljedećeg visokog predstavnika, nakon što ga je za to mjesto kandovala Njemačka - kazali su iz OHR-a.

Rusija je bila protiv ove odluke.

OHR će sada obavijestiti generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o odluci Upravnog odbora PIK-a. Do sada je Savjet bezbjednosti UN-a potvrđivao imenovanje novog visokog predstavnika.

- Upravni odbor se raduje saradnji sa Šmitom, nakon što 1. avgusta  preuzme dužnost visokog predstavnika, kada će ostavka Incka stupiti na snagu. Upravni odbor PIK-a zahvaljuje Njemačkoj na inicijativi i uvjeren je da će Šmidt ubrzati ispunjenje uslova i ciljeva iz programa 5+2 i doprinijeti stabilnosti u BiH, tako što će obezbijediti dosljedno sprovođenje civilnih aspekata Opšteg okvirnog sporazuma za mir. Odluka Upravnog odbora PIK-a dodatno naglašava opredijeljenost za teritorijalni integritet BiH – navedeno je u saopštenju.

Incko je Austrijanac koji je u BiH službovao 12 godina.

Upravni odbor PIK-a izrazio je zahvalnost Incku na „njegovoj dugotrajnoj, izuzetnoj posvećenosti i ogromnom doprinosu sprovođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma kao i bezbjednosti i stabilnosti u BiH u posljednjih 12 godina“.

Glas Srpske