Košarac: Problem sa graničnim prelazima da riješi MIP :: Semberija INFO ::

 

Košarac: Problem sa graničnim prelazima da riješi MIP


SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je danas, povodom informacije da Hrvatska planira da zatvori pet graničnih prelaza sa BiH, da taj problem treba da rješava Ministarstvo inostranih poslova (MIP) u Savjetu ministara.

-Riječ je o jednostranoj odluci Hrvatske i vjerujem da se ova odluka može ispraviti - rekao je Košarac na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je ocijenio da takva odluka Hrvatske može prouzrokovati zastoj u plasmanu robe koja je proizvedena u Republici Srpskoj i FBiH, te ozbiljno ugroziti ekonomsku i finansijsku opravdanost poslovne zajednice u oba entiteta, s tim što bi u tom slučaju bili povećani i transportni troškovi.

-Veoma je važno da imamo dobre susjedske odnose i sa Hrvatskom i kada su u pitanju sve zemlje EU, jer je Unija naš ključni spoljnopolitički cilj - naveo je Košarac.

On očekuje od MIP-a da adekvatno reaguje i da na osnovu korespondencije sa Hrvatskom ovo pitanje tretira na najbolji način.

-Uvjeren sam da postoji senzibilitet i razumijevanje resornog ministra Bisere Turkovićeve da to pitanje stavi na red prioritetnih pitanja u ovom trenutku s obzirom da ne smijemo učiniti ništa kako bi došlo do zastoja u spoljnotrgovinskom prometu proizvoda iz Republike Srpske i FBiH i kada privrednici imaju problem imamo i mi problem, jer moramo biti u funkciji obezbjeđenja što boljih uslova za nesmetan promet i ljudi i robe - naglasio je Košarac.

On je rekao da je danas imao nekoliko razgovora sa predstavnicima privredne zajednice, prije svega Spoljnotrgovinske komore BiH i da će iskoristiti kontakte sa predstavnicima Delegacije EU u BiH i obavijestiti ambasadora Johana Satlera da se ovakva odluka Hrvatske treba promijeniti.

Košarac kaže da je imao kontakte i sa prevoznicima iz Unsko-sanskog kantona koji već imaju problem, te da smatra da se sve može uraditi na osnovu bilateralnih kontakata putem MIP-a.

Hrvatska bi mogla zatvoriti pet graničnih prelaza na granici sa BiH, koji su ranije korišteni za tranzitni promet teretnih vozila, prema dokumentu koji je Spoljnotrgovinska komora BiH uputila Savjetu ministara, što bi moglo izazvati ekonomsku štetu po zemlju.
Spoljnotrgovinska komora BiH saopštila je da Hrvatska planira da prekategorizuje pet graničnih prelaza za promet teretnih vozila Ivanica - Gornji Brgat, Velika Kladuša - Maljevac, Brčko-Gunja, Strmica-Strmica i granični prelaz Osoje - Vinjani Gornji.

​Srna / Glas Srpske