Bosna i Hercegovina kao konstruktivan član evroatlantske zajednice :: Semberija INFO ::

 

Bosna i Hercegovina kao konstruktivan član evroatlantske zajednice


Komentarišući vježbu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država "Brzi odgovor 21", ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić ističe da se ovim pokazuje da je naša država konstruktivan član evroatlantske zajednice.

"Drago mi je da je BiH i kroz ovu vježbu prepoznata kao konstruktivan član evroatlantske zajednice s kojom ne dijelimo samo iste bezbjednosne izazove, nego i zajedničke vrijednosti", kaže ministar Podžić.

Ponosni na OS BiH

"Građani BiH mogu biti ponosni na pripadnike OS BiH i njihovo učešće u ovoj vježbi", ističe on.

Ministar dodaje da dolazak američkih vojnika na vježbu sa OS BiH predstavlja potvrdu snažne opredijeljenosti, podrške i pomoći SAD daljem učvršćivanju mira i stabilnosti u našoj zemlji i širem regionu. Naglašava da ovo nije NATO-ova vježba, ali se sprovodi po NATO-ovim standardima te će omogućiti još bolju interoperabilnost OS BiH s vojskama partnerskih zemalja članica NATO-a i Evropske unije.

Vježba je počela u ponedjeljak, 17. maja, kvalifikacijskim gađanjem američkih vojnika pješadijskim naoružanjem na poligonu Manjača. Njima su se u utorak pridružili pripadnici deklarisane Bataljonske grupe lake pješadije OS BiH, koja će, kada postigne potpunu borbenu sposobnost, moći ravnopravno učestvovati u operacijama sa ostalim jedinicama NATO-a.

Na poligonima Glamoča i Manjače te aerodromu i kasarni Dubrave kod Tuzle, manje vježbovne aktivnosti OS BiH i SAD prerastaju u veću vježbu, koja će kulminirati u subotu, 22. maja, na Manjači. Tada će najintenzivnijem dijelu vježbe moći prisustvovati državni vrh i ostali politički predstavnici iz Bosne i Hercegovine.

"Brzi odgovor 21" traje do 2. juna 2021. godine, uz posebne mjere zaštite od pandemije kovid-19. Uz oko 500 pripadnika Bataljonske grupe lake pješadije OS BiH, koji imaju i podršku Brigade vazdušnih snaga i protivvazdušne odbrane OS BiH, uvježbava se oko 700 američkih vojnika, uglavnom iz sastava 53. pješadijske brigade sa Floride. Na aerodromu Dubrave bazira sastav Brigade borbene avijacije 1. pješadijske divizije Kopnene vojske SAD iz Kanzasa, koja je inače stacionirana u Evropi, s višenamjenskim helikopterima UH-60.

Odobrenje državnog vrha

Ovu vježbu Predsjedništvo BiH je odobrilo 2020. godine. "Brzi odgovor 21" dio je velike multinacionalne vježbe "Branilac Evrope 21", koju Komanda OS SAD za Evropu i Afriku sprovodi povezujući četiri različite vježbe na evropskom tlu. Radi se o ukupno oko 28.000 učesnika na poligonima 12 država, s učešćem oružanih snaga iz 27 zemalja.

Nezavisne novine