Pčele na ivici gladi :: Semberija INFO ::

 

Pčele na ivici gladi


TUZLA - Povodom Svjetskog dana pčela danas su u Tuzli članovi Pčelarskog društva "Nektar" pozvali nadležne da podrže pčelare kako bi opstali.

Vremenske prilike ove godine su izuzetno loše i pčelama je potrebna vještačka ishrana da bi opstale. Pčele su u košnicama, jer kiša i hladnoća im ne omogućavaju da izlaze vani. Zbog toga nemaju hrane, ne mogu se prehraniti niti proizvoditi med te im je potrebna vještačka ishrana, odnosno, šećer i voda.

"Trenutno su pčele u zimskim uslovima. Ovo kao da je oktobar ili novembar. Nema sunca, hladno je i kišovito i njih ništa ne izmamljuje vani. One su na ivici gladi. Pčelaru koji ima 30 košnica treba 30 kg šećera dnevno da bi ih održao u životu", priča Šefik Čivić, predsjednik Udruženja pčelara "Nektar".

Stoga je trenutak, nastavlja on, da se pčelari obrate svim nivoa vlasti u BiH i da se hitno interveniše u oblasti pčelarstva.

Među pčelarima je i studentica agronomije Lamija Tabaković, koja je ljubav prema pčelarstvu naslijedila od bake te završila školu pčelarstva.

Ona podsjeća na važnost pčela.

"One su naša budućnost, jer one su jedine životinje koje proizvode hranu za sve nas. Samim tim, ne zagađuju okoliš i bitne su za cijelo čovječanstvo", poručuje ova mlada pčelarka.

Nezavisne novine