Tegeltija: Do kraja juna značajna količina vakcina za BiH :: Semberija INFO ::

 

Tegeltija: Do kraja juna značajna količina vakcina za BiH


BRISEL - Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas u Briselu da postoji jasno obećanje EU da će BiH do kraja juna dobiti značajnu dodatnu količinu vakcina protiv virusa korona.

Tegeltija je naveo da su u EU svi svjesni da Unija nije najbolje odgovorila na nabavku vakcina i da nije bila najbrža i najbolja reakcija kada je riječ o nabavci i dodjeli vakcina zemljama zapadnog Balkana.

"Međutim, stoje na stanovištu da će sve zemlje tog regona, uključujući i BiH do kraja juna dobiti dodatne količine vakcina kroz EU mehanizam nabavke svjesni da je proces vakcinacije uz set epidemioloških mjera koje su preduzete ključ rješenja svih problema u vezi sa zdravstvenim sektorom, ali i posljedicama pandemije na ekonomiju, posebno njene određene grane kao što je turizam", naglasio je Tegeltija.  

Tegeltija: BiH veoma blizu kandidatskog statusa

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas u Briselu da BiH treba pozitivna vijest koja će doći od EU, a ta vijest je sasvim sigurno da kandidatski status može dobiti do kraja ove godine.
"U razgovoru sa svim predstavnicima EU jasno je da BiH radi na tome i da je veoma blizu da dobije kandidatski status, svjesni da smo najveći dio tih stvari koje su bile dogovorene u prethodnom periodu završili i da smo u fazi implementacije", rekao je Tegeltija novinarima u Briselu.

Nažalost, dodao je on, u posljednje vrijeme pojavilo se pitanje izbornog zakonodavstva kao dodatni uslov za dobijanje kandidatskog statusa.

"Insistirao sam na tome da mi radimo na izmjeni izbornog zakonodavstva i da su za nas te izmjene veoma važne, ali one ne treba da budu uslov za dobijanje kandidatskog statusa, već ono što je bilo definisano u prethodnom periodu. I komesar i predsjednik Evropskog parlamenta svjesni su činjenice da bi BiH ispunjavanjem svojih uslova i usvajanjem određenih zakonskih rješenja ispunila ono što je bio uslov za dobijanje kandidatskog statusa, ali nisam siguran do kraja da li će izmjene Izbornog zakona biti i dalje jedan od uslova", pojasnio je Tegeltija.

On je naveo da je u BiH formirana komsija koja treba da radi na izmjeni izbornog zakonodavstva, da je to pitanje veoma široko postavljeno i sa vlasti i sa opozicijom i ukoliko bude postignuta saglasnost onda nema problema da se izmjeni izborno zakonodavstvo i da BiH ispuni i taj uslov.

Međutim, istakao je predsjedavajući Savjeta ministara, niko u ovom trenutku ne može da tvrdi kada će BiH stići sa izmjenom izbornog zakonodavstva, ali evidentno je da u EU postoji podrška za članstvo BiH u Uniji.

Kada je riječ o eventualnim izmjenama Ustava BiH, Tegeltija je rekao da u Briselu niko nije ulazio u detalje ni eventualnih izmjena Ustava niti Izbornog zakona, jer su to pitanja koja moraju da se dogovore u samoj BiH, ali ukoliko postoji saglasnost za izmjenu izbornog zakonodavstva biće postignuta i saglasnost za izmjenu Ustava koji je u vezi sa Izbornim zakonom.

Rezimirajući dvodnevnu posjetu u Briselu, predsjedavajući Savjeta ministara je rekao da je veoma važno da se razgovara sa EU, posebno u situaciji kada više od godinu dana nije bilo komunikacija osim video-linkom što nije pravi način komunikacije.

"Veoma sam zadovoljan ovim što sam čuo u Briselu i spremnošću Evropske unije za proces proširenja cijelog zapadnog Balkana, uključujući i BiH. Moramo razgovarati da bi se bolje razumjeli šta se zaista dešava i kakvo je pravo stanje u BiH. Čini mi se da u Briselu postoje mnogi koji još ne poznaju dobro stanje u BiH i na zapadnom Balkanu, a odlučuju i o nama i o drugim zemljama tog regiona", naveo je Tegeltija.

On je rekao da će BiH nastaviti kontinuitet saradnje sa zemljama u regionu, prije svega sa susjedima, kao i sa EU i Eropskom komisijom i kroz Berlinski proces i kroz međusobnu saradnju.

Tegeltija je najavio u ponedjeljak posjetu premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića BiH i naglasio da se regionalno povezan region može lakše predstaviti u EU.

​Srna / Glas Srpske