Danas se obilježava Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva: Ubrzavanje digitalne transformacije u izazovnim vremenima :: Semberija INFO ::

 

Danas se obilježava Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva: Ubrzavanje digitalne transformacije u izazovnim vremenima


Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva obilježava se danas, 17. maja, a kao podsjećanje na istorijski događaj potpisivanja prve međunarodne telegrafske konvencije o telegrafima 1865. godine, te dan kada je formirana Međunarodna unija za telekomunikacije u Parizu.

Dan telekomunikacija, koji se obilježava svake godine, dobar je trenutak da se podsjeti na važnost koje informaciono-komunikacione tehnologije imaju u savremenom društvu, kao i uloga koju ove tehnologije igraju u svakodnevnom životu ljudi.

Međunarodna unija za telekomunikacije je i ovoga puta, kao i prethodnih godina, odabrala aktuelnu temu kojom se obilježava ovaj značajan datum, te će 2021. godina biti u znaku ,,Ubrzavanja digitalne transformacije u izazovnim vremenima”. Jasno je da je prethodna godina bila izazovna za sve grane privrede, ali i za cjelokupno čovječanstvo i sva društva svijeta, a pojava pandemije izazvane virusom korona još jače i značajnije pokazalo koju ulogu imaju telekomunikacije u funkcionisanju današnjeg svijeta, ali i koliko one tereta nose kada je u pitanju brzina razvoja i ulaganja u digitalnu transformaciju.

Kada je u pitanju BiH, kompanija m:tel je u prethodnoj godini pokazala spremnost i snagu da odgovori i najvećim poslovnim izazovima, kao i da bude podrška i najjači oslonac ostalim sistemima društva. To je bio i trenutak kada su sva prethodna kontinuirana ulaganja m:tel-a u razvoj modernih tehnologija i razvoj digitalnih servisa dobile svoju punu vidljivost i smisao. Na tim temeljima, primjera radi, u doba pandemije postavljen je čitav obrazovni sistem koji je funkcionisao onlajn, zaposleni su nesmetano mogli da obavljaju svoje radne zadatke od kuće, preduzeća su održala svoje poslovne procese, i nebrojeno mnogo drugih primjera koji su život činili lakšim, a čitavu privredu i društvo održivim.

Ubrzati digitalnu transformaciju, zadržati korak sa najrazvijenijim telekomunikacionim tehnologijama, rješenjima i uslugama, prilagođavati se svim poznatim i nepoznatim izazovima vremena koje je pred nama, te u isto vrijeme ostati korisnički orjentisana kompanija, cilj je i zahtjev koji m:tel postavlja kao prioritet u svom poslovanju. Kao i do sada, m:tel će nastaviti da raznovrsnim spektrom poslovnih rješenja i posebno prilagođenim programima usmjerenim razvoju startup projekata, kontinuirano podržava digitalizaciju privrednih subjekata i tehnološki razvoj zajednice. Svakako, digitalizacija poslovanja neminovnost je koja unapređuje razvoj inovativnih rješenja i povećava konkurentnost na tržištu.