VELIKI JUBILEJ BH RADIJA 1 – DVADESET GODINA POSTOJANjA :: Semberija INFO ::

 

VELIKI JUBILEJ BH RADIJA 1 – DVADESET GODINA POSTOJANjA


BH Radio 1 (BHR1) danas obilježila veliki jubilej - 20 godina od početka emitiranja programa, a Televizija BiH (BHT1) 19 godina od emitiranja prvog dnevnika BHT1 na entitetskim emiterima.

Emitiranje programa BH Radija 1 uslijedilo je nakon odluke visokog predstavnika u oktobru 2000. godine , kojom su stvoreni zakonski okviri za uspostavu Sistema javnog emitiranja u BiH i uspostavu Javnog servisa BiH.

Misija Radija Bosne i Hercegovine je da služi javnosti Bosne i Hercegovine, sa programima koji zadovoljavaju njihove potrebe za informiranjem, obrazovanjem i zabavom, te da doprinese odbrani i razvoju suštinskih vrijednosti demokratskog društva.

"Ja sam sretna što se 7. maja 2020. godine pokrenuo državni projekat, radili smo nas nekolicina starijih sa mladom generacijom, mladim diplomirnaim novinarima koji nisu imali dana iskustva, čudo je da smo uspjeli.", kazala je urednica prvog dnevnika BHT1 Duška Jurišić.

Na samostalnoj frekvenciji, BHT1 sa cjelodnevnim programom emitira se od ljeta 2004. godine.

"Rad na BHT1 je ogromno iskustvo za moje kolege i mene. Ovo je bilo nešto novo za nas, ovdje smo počeli graditi svoju profesinalnu karijeru.", istakao je Seid Masnica, koji od 2002. godine radi na BHRT-u.

Povijest elektronskih medija u Bosni i Hercegovini započeo je 10. 4 . 1945 . kada je Radio Sarajevo startao sa emitovanjem programa. Prva televizijska emisija iz studija TV Sarajevo emitirana je 1961. godine. U tom periodu, RTV Sarajevo je bila ravnopravna članica Jugoslovenske radiotelevizije (JRT).

U oktobru 1991. godine , RTV Sarajevo je transformirana u RTV BiH, kao javno preduzeće. RTV BiH izlazi iz JRT-a, a od 1. 1 . 1993 . postaje aktivna članica EBU-a.

Radiotelevizija Bosne i Hercegovine je nezavisni javni emiter na nivou države Bosne i Hercegovine, koji proizvodi i emitira domaći i međunarodni radijski i televizijski program, kao i multimediju za javnost u demokratskoj, multinacionalnoj, multikulturalnoj i pluralističkoj državi Bosni i Hercegovini.