Srbi u Hercegovini postaju konstitutivan narod :: Semberija INFO ::

 

Srbi u Hercegovini postaju konstitutivan narod


MOSTAR - U Hercegovačko-neretvanskom kantonu Srbi bi uskoro trebali biti ravnopravni sa Hrvatima i Bošnjacima i uživati svoja ustavna prava konstitutivnog naroda.

Inicijativu za ustavne izmjene kojim bi se riješila konstitutivnost srpskog naroda danas je Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona uputio Klub poslanika HDZ-a BiH.

Ovu informaciju je potvrdio zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK Tomislav Martinović (HDZ) navodeći kao je cilj završiti taj dio ustavnih promjena što prije.

“Ta inicijativa će ići zvanično sa ciljem da se to pitanje što pije okončamo”, kazao je Martinović.

Predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago (SDA) ističe da još od 2017. godine u skupštinskoj proceduri postoje amandmani koje je utvrdio Klub Bošnjaka u vezi s izmjenama Ustava, koji se odnose na konstitutivnost srpskog naroda i na ravnopravnu upotrebu srpskoj jezika i pisma ćirilica.

“Mogu odgovorno reći da će svi poslanici u Klubu Bošnjaka podržati prijedlog kad dođe iz Kluba zastupnika hrvatskog naroda i mislim ako se krene u tu proceduru da je sve pripremljeno. Praktično samo treba mogućnost da se izmjene Ustava utvrde i donesu sa dvotrećinskom većinom, a to je sa 20 ruku. Ako Klub poslanika Hrvata bude za, nema nikakvih problema da se to završi. Ako bude trebalo i vanrednu sjednicu ćemo zakazati da bi to civilizacijsko pitanje riješili”, zaključio Špago, prenosi portal Kliks.

Glas Srpske