Proces pridruživanja ne smije otići stranputicom :: Semberija INFO ::

 

Proces pridruživanja ne smije otići stranputicom


BANjALUKA, SARAJEVO - Nedovoljna angažovanost i neodlučnost Evropske unije da se više uključi u pristupne procese zemalja zapadnog Balkana, te loši rezultati na evropskom putu država regiona stvaraju opasnost da se brojne krize dodatno prodube, a sve to se posebno reflektuje na BiH.

Istakli su ovo sagovornici “Glasa Srpske” komentarišući predstojeći sastanak Savjeta za inostrane poslove EU, koji će biti održan 10. maja u Briselu, a na kojem će jedna od glavnih tema biti upravo zapadni Balkan. Ovaj sastanak je najavio visoki predstavnik za inostrane poslove i bezbjednosnu politiku EU Žozep Borelj u utorak, tokom razgovora sa članovima Predsjedništva BiH. On je istakao da postoji jasna opredijeljenost EU da preduzme odlučnije korake ka stabilizaciji krize, dok su članovi Predsjedništva izrazili opredijeljenost za razvijanje dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje.

Član Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamenta BiH Lazar Prodanović kaže za “Glas Srpske” da odgovornost za spor proces u slučaju BiH postoji s obje strane.

- Objektivno, BiH se ne može pohvaliti ni minimumom ispunjavanja obaveza. Bila bi pozitivna poruka liderima EU kada bismo ispunili bar neke od 14 prioriteta, a ne vidim razlog zašto se to ne bi desilo. S druge strane, činjenica je i da vodeće zemlje EU snose odgovornost za zastoj u pristupu zemalja regiona - rekao je Prodanović.

On ističe da je neophodna proaktivnija uloga EU i da bi najbolje bilo kada bi sve zemlje zajedno što prije ušle EU, te da je to jedini garant da se zaustave priče o devastiranju, “non-pejperu” i svim drugim stvarima koje ugrožavaju taj put.

- Postoji pesimizam i na ukupno stanje u EU. Određene zemlje ove procese zaustavljaju i čekaju “pogodan” trenutak. Svako odugovlačenje ovog procesa loše djeluje na ukupnu situaciju, uključujući i bezbjedonosna pitanja. Potrebna je proaktivnija uloga EU, onakva kakva je bila kod posljednjeg prijema deset zemalja. Prilično kasnimo i postoji taj evroskepticizam u smislu da se proces pridruživanja završio ulaskom Hrvatske - ističe Prodanović.

Savjetnica srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika Ana Trišić Babić kaže za “Glas Srpske” da postoji interesovanje EU da se aktivnije uključi u procese pridruživanja zemalja zapadnog Balkana, a posebno volja da se kriza u BiH prevaziđe što prije.

- Sastanak sa komesarom Žozepom Boreljom je prošao u pozitivnoj atmosferi i dobili smo dobre poruke. Svakako, BiH sa svoje strane treba mnogo ozbiljnije da pristupi svemu, ali nam je za to neophodna i veća podrška EU. Ovaj sastanak je odlična prilika da se proces pridruživanja ustabili, jer on ne smije da ode stranputicom, koja vodi u krizu - ističe Trišić Babić.

Upozorenje

Na sporost evropskih integracija zemalja zapadnog Balkana upozorili su i zapadni mediji, a londonski dnevnik “Fajnenšel tajms” u svom tekstu ističe da će SAD i EU platiti skuplju cijenu što duže budu zanemarivali ovaj region. Oni ističu da ne postoji realnost od izbijanja nasilja kao devedesetih godina, ali da je izvjesna trajna nestabilnost regiona.

Glas Srpske