Ambasador SAD u BiH: Na stolu sankcije zbog destabilizacije Dejtona :: Semberija INFO ::

 

Ambasador SAD u BiH: Na stolu sankcije zbog destabilizacije Dejtona


SARAJEVO - Na stolu se nalaze sankcije zbog destabilizovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i korupcije, a još strože sankcije mogu uvesti građani glasanjem na izborima, naveo je na svom blogu Erik Nelson, američki ambasador u BiH.

Kako je istakao, kada su Sjedinjene Države uspjele, kroz posredovanje, dovesti do sklapanja Dejtonskog mirovnog sporazuma da bi se okončao rat devedesetih, liderima i građanima BiH data je važna prilika da grade mir i stabilnost, prenose „Nezavisne“.

-Mi danas podržavamo napore BiH da ostvari prosperitetnu budućnost u Evroatlantskoj zajednici, koja počiva na ovim temeljima - istakao je Nelson.

Prema njegovim riječima, SAD i dalje su prijatelj BiH i daju čvrstu podršku njenom teritorijalnom integritetu i suverenitetu.

-Zajedno sa našim partnerima odlučni smo u svojoj podršci primarnom očekivanju građana BiH da mogu živjeti i odgajati djecu u okruženju u kojem postoji uzajamno poštovanje, kao i da mogu birati lidere koji se brinu o njihovim potrebama, a ne pune sopstvene džepove i ne lišavaju ih svake nade. Svaka KM koja završi u džepu političara je KM koja nije potrošena na obrazovanje djece, poboljšanje infrastrukture ili platu građana BiH - istakao je Nelson.

Kako je dodao, ovo je postalo još jasnije tokom razarajuće pandemije zbog koje previše ljudi u BiH i svijetu umire, dok političari odbijaju sarađivati.

-Građani svakodnevno osjećaju posljedice kratkovidosti u fokusu usmjerenom na entitetske nadležnosti, umjesto na stvaranje funkcionalne BiH koja poboljšava položaj svih građana. Jednostavne i važne stvari mogu odnijeti živote, kao nepostojanje jedinstvenog broja za hitne slučajeve 112 - naveo je Nelson na svom blogu.

Prema njegovim riječima, „još jedna smislena reforma koja će poboljšati život svakog građanina BiH je i ažurirani državni zakon o elektronskom potpisu“, jer će se time, dodao je, smanjiti birokratija, ubrzati pružanje usluga u javnom sektoru i olakšati međunarodna trgovina.

-Centralni registar transakcijskih računa potreban je za borbu protiv pranja novca i korupcije, za blokiranje finansiranja terorista, te viši stepen sigurnosti bankovnog sektora - istakao je Nelson.

On je dodao da je budućnost svih građana jedinstvena BiH sa dva entiteta, tri konstitutivna naroda i građanima koji, svi zajedno, pripadaju Evropskoj zajednici.

- Umjesto da se bave otvaranjem novih radnih mjesta i privrednim rastom, iskorjenjivanjem korupcije, eliminisanjem diskriminacije i omogućavanjem slobodnijih i pravičnijih izbora, političari nastoje odvratiti pažnju od toga i izbjeći vlastitu odgovornost - naglasio je Nelson.

Kako je dodao, čine to na način da potiču strah i podjelu koji podsjećaju na devedesete, vrijeme u koje se niko ne želi vratiti.

-Pozivaju na otcjepljenje, žele se vratiti na retrogradni „Izvorni Dejton“ i u pitanje dovode Dejtonskim mirovnim sporazumom zagarantovano postojanje oba entiteta. Ovakvo skretanje pažnje služi interesima lidera, zadržavajući netransparentan i nejednak ekonomski i politički sistem koji ih bogati i održava njihov uticaj na štetu običnih građana i njihovih života - naveo je Nelson.

Potom je, dakle, naglasio da se na stolu nalaze sankcije zbog destabilizovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i korupcije. Još strože sankcije, naglasio je, mogu uvesti građani glasanjem na izborima.

-Ovo je razlog zašto su reforme toliko bitne u ovoj neizbornoj godini i zašto su se, čini se, lideri namjerili da odvrate pažnju građana od onoga što je srž svega - istakao je američki ambasador u BiH.

Nelson je naglasio da su SAD tu da podrže sve napore koji će BiH povesti naprijed, prema EU i svjetlijoj budućnosti.

-Nije prekasno da se lideri „osvijeste“ i ostvare ono što građani očekuju kada je u pitanju rješavanje stvarnih problema. Lideri u BiH su u prethodnom periodu pokazali da imaju snagu i sposobnost za postizanje konsenzusa i saradnju kako bi se, korak po korak, stvari preokrenule nabolje za građane ove zemlje - naveo je Nelson.

Glas Srpske