MINISTRI IZ FBIH TJERAJU POLjOPRIVREDNIKE NA ULICE :: Semberija INFO ::

 

MINISTRI IZ FBIH TJERAJU POLjOPRIVREDNIKE NA ULICE


Ministri iz Federacije BiH su neodgovornim ponašanjem prisilili poljoprivedne proizvođače da izađu na ulice 4. maja, budući da u Savjetu ministara nisu podržali uvođenje zaštitnih mjera na uvoz određenih poljoprivrednih proizvoda iz zemalja EU, stav je udruženja koja okupljaju ovu populaciju u Republici Srpskoj i FBiH.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Srpske Stojan Marinković rekao je da argumentacija ministara iz FBiH nije tačna i da je ovo potvrda da oni "ne rade u korist napaćenog naroda i da je ovaj potez isključivo na štetu najbrojnije populacije u BiH".

- Oni su svojim neodgovornim ponašanjem i nečinjenjem u skladu sa Zakonom o spoljnotrgovinskom poslovanju i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju prisilili poljoprivredne proizvođače da izađu na ulicu i da tamo pokušamo da ih natjeramo da rade u korist svih nas - rekao je Marinković Glas Srpske.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo istakao je da su oni izgubili strpljenje jer su ministri imali godinu dana, te da na ulice izlaze 4. maja.

- Ako njihovo uvođenje i jeste u suprotnosti sa pravilima EU, a nije, onda je trebalo da smisle neko drugo rješenje. Nije ovo "Eldorado" i nečija prćija - naglasio je Bićo.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac rekao je juče da ministri iz Federacije BiH /FBiH/ na sjednici Savjeta ministara nisu podržali informaciju o preduzetim mjerama radi aktiviranja zaštitnih klauzula Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/ na uvoz određenih poljoprivrednih proizvoda iz zemalja EU.

Košarac je odbacio argumentaciju kolega iz FBiH kada kažu da se protivi Evropskoj komisiji uvođenjem privremenih mjera ili eventualnim izmjenama SSP-a.
 
(SRNA)