KORONA PODIGLA CIJENU OSIGURANjA ZA 50 ODSTO :: Semberija INFO ::

 

KORONA PODIGLA CIJENU OSIGURANjA ZA 50 ODSTO


BANjALUKA, SARAJEVO - Građani BiH koji odluče da ove godine prije odlaska u strane zemlje uplate putno zdravstveno osiguranje moraće da izdvoje nešto više novca jer je ono u periodu pandemije poskupjelo skoro 50 odsto.

Naime, većina osiguravajućih kuća je u ponudu putnog zdravstvenog osiguranja uvela i liječenje od kovida-19, ali u tom slučaju građani osiguranje plaćaju skoro duplo više.

U Udruženju turističkih agencija BiH (UTA BiH) su za "Nezavisne" rekli da je ovo osiguranje skuplje za oko 50 odsto u odnosu na osnovnu premiju zbog uvođenja kovid osiguranja.

"Građani mogu uzeti ovo skuplje osiguranje, ali takođe mogu uzeti i osnovno putno zdravstveno osiguranje, s tim da bi tada mogli biti u problemu ukoliko se na putovanju zaraze virusom
korona", rekao je Zoran Bibanović, predsjednik Udruženja turističkih agencija BiH (UTA BiH).
Dodao je da je važno napomenuti da osiguravajuće kuće pokrivaju sve troškove liječenja od kovida-19 do 10.000 KM.
Istakao je da će u većini osiguravajućih kuća u BiH osnovno putno zdravstveno osiguranje za jednu osobu koja će u inostranstvu da provede sedam dana koštati oko 10 KM, dok s pokrivenim liječenjem od kovida-19 košta oko 15 KM.
"Osiguravajuće kuće su u vrijeme pandemije obustavile osiguranje od otkaza turističkim agencijama", kazao je Bibanović za "Nezavisne".

U jednoj osiguravajućoj kući u Sarajevu su za "Nezavisne" rekli da osiguranje s uključenim kovidom košta 1,50 KM po danu za jednu osobu, a važi za prostor cijene Evrope, dok cijena osnovnog putnog zdravstvenog osiguranja iznosi 1,35 KM. "S tim da se ovo osiguranje može maksimalno uplatiti na 30 dana", naveli su.

To znači da jedna osoba koja, na primjer, želi da provede sedam dana na ljetovanju u Hrvatskoj mora da uplati 10,50 KM, a u ovu cijenu je uključeno i liječenje od kovida-19.

Dodali su da je cijena duplo viša za osobe starije od 60 godine, pa za jedan dan moraju uplatiti tri KM.

Banjalučanin Rade K. je rekao da je ranije prije svakog putovanja u inostranstvo za sebe i porodicu uplaćivao putno zdravstveno osiguranje, te da planira isto uzeti i ovog ljeta.

"Ranije sam to radio preventivno kako bih zaštitio sebe i svoju porodicu, posebno jer sam putovao s djecom. Nakon pojave pandemije rado ću platiti malo više kako bi moja porodica zdravstveno bila osigurana i ako se slučajno zarazimo virusom korona", naveo je ovaj Banjalučanin.

Suzana P. iz Prijedora je navela da prethodne godine nije putovala u inostranstvo, ali da ove godine planira ljetovanje provesti na moru, te da je razmatrala da uzme osiguranje, ali da joj se čini da je cijena previsoka.

"Provjerila sam cijene, čini mi se da je skupo, ali svakako bi me liječenje u stranoj zemlji bez osiguranja koštalo mnogo više", navela je ona.

Najavljene isporuke vakcina iz EU i Kovaksa

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH su saopštili da bi preko Kovaks mehanizma u periodu od 3. do 9. maja trebalo da stigne 100.620 doza vakcine fajzer.

Iz Ministarstva su naveli da im je potvrđena isporuka ovih vakcina, napominjući da će tačan datum isporuke zavisiti od plana proizvođača.

Istog dana Evropska komisija i Austrija najavile su sklapanje sporazuma o isporuci 651.000 doza vakcina kompanija "BioNTech" i "Pfizer" za zapadni Balkan, a prva isporuka se očekuje u maju, te su naveli će isporuke redovnih tranši biti nastavljene do avgusta.

Ursula fon der Lajen, predsjednica Evropske komisije, juče je na svom Twitter profilu potvrdila da bi od maja do kraja avgusta u BiH trebalo da stigne 214.000 doza vakcina.
 
(Nezavisne)