Evropska komisija: Nismo upoznati sa dokumentom o raspadu BiH :: Semberija INFO ::

 

Evropska komisija: Nismo upoznati sa dokumentom o raspadu BiH


BRISEL - Na jučerašnjoj konferenciji za novinare Evropske komisije, osim aktuelnih tema u vezi s nabavkom i distribucijom vakcina, govorilo se i o tzv. "non paper" dokumentu koji je navodno premijer Slovenije Janša uputio Briselu, a tiče se disolucije Bosne i Hercegovine.

Iako su se juče pojavile informacije o tome da je Janša nezvanično diplomatski dokument poslao u Brisel, na današnjoj konferenciji portparol Evropske komisije za spoljne poslove Peter Stano oštro je odbacio navode o tome da je Brisel upoznat o ovakvoj vrsti dokumenta.

"Mi nismo upoznati o takvim dokumentima. O postojanju takvih dokumenata moraćete pitati političare iz Slovenije. Mi definitivno nismo primili takvu vrstu dokumenta niti smo je ikada vidjeli", rekao je Stano.

Takođe, istakao je kako je pozicija Evropske unije kada je riječ o Zapadnom Balkanu potpuno jasna i da se tu više ništa ne može promijeniti.

"Pozicija Evropske komisije je, kada je riječ o granicama, vrlo jasna kada u Zapadnom Balkanu. Granice se ne mogu mijenjati, a mi moramo zajedno raditi na regionalnoj saradnji i pomirenju. To je ideja cjelokupnog procesa integracija, da riješimo probleme između zemalja na principima za koje se zalaže Evropska unija bez ulaska u 'opasna područja'", jasan je bio Stano.

​Nezavisne novine