Da li su moguće izmjene Izbornog zakona BiH u ovoj godini? :: Semberija INFO ::

 

Da li su moguće izmjene Izbornog zakona BiH u ovoj godini?


Godina 2021. trebalo bi da bude godina u kojoj je izmjena izbornog zakonodavstva moguća, a ne nemoguća misija. Poručili su ovo predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini. Izrazili su nadu, da će se u izbornu 2022. ući sa novim izmijenjenim Izbornim zakonom. Predstavnici vlasti ističu nedostatke važećeg Zakona, no pitanje je – ima li konsenzusa da se oni isprave?

Na institucionalnim izmjenama Izbornog zakona trenutno radi Parlament Bosne i Hercegovine. U parlamentarnoj proceduri je formiranje Interresorne radne grupe, koju čine HDZ, SDA, SNSD i SBB. Konsultanti bi bili Centralna izborna komisija BiH, akademska zajednica, nevladin sektor. Delegat Špirić predlaže da u njoj bude i opozicija.

NIKOLA ŠPIRIĆ, delegat u Domu naroda PSBiH

”Time bi reforma i uspjeh bio uspjeh svih. Reforma Izbornog zakona ne bi prerastala u politikantske predizborne teme. Ja bih molio da se samo u tom smislu moja namjera shvati i mislim da nije kasno.”

Delegat Jusufović predlaže srednje rješenje, uz poštovanje principa i građanskog i nacionalnog. Skreće pažnju na brojne nepravilnosti koje treba eliminisati iz Izbornog zakona – promijeniti način biranja biračkih odbora, članova CIK-a, ali i uvesti nove tehnologije.

MUNIB JUSUFOVIĆ, delegat u Domu naroda PSBiH

”Ukoliko se ne uvedu nove tehnologije, mi nećemo nikada imati regularne izbore. Uzmimo samo slučaj izbora u Mostaru. Pogledajte samo situaciju gdje je izvršena provjera određenih biračkih odbora. Došlo je do teških krađa.”

CIK, među ostalim, predlaže uspostavu registra osoba čije funkcije su nespojive sa mogućnošću kandidature na izborima.

ŽELjKO BAKALAR, predsjednik CIK-a

”Kandidatura se ostvaruje samo potpisivanjem izjave pod punom kaznenom i materijalnom odgovornošću. Ljudi tvrde da nema nespojivosti, međutim to je teško provljerljivo i do sada nije sankcionirano.”

Zastupnica Krišto ističe da Izborni zakon krši i ugrožava pravo na demokratsko biranje i legitimno predstavljanje. I to je, kaže primat koji treba rješavati.

BORJANA KRIŠTO, predsjedavajuća Predstavničkog doma PSBiH

”Kada se postigne dogovor o ovom ključnom pitanju i otkloni diskriminacija jednog cijelog naroda kao i svakog pojedinca, u smislu isticanja kandidature za ove pozicije, svakako se trebamo se fokusirati i na pravnotehničke popravke.”

Iz međunarodne zajednice poručuju da u ovoj godini izmjene Izbornog zakona trebaju biti moguća misija i da se u naredne izbore uđe sa novim izbornim sistemom.

ERIK NELSON, ambasador SAD u BiH

”Ovo je neizborna godina i prilika za Bosnu i Hercegovinu da omogući svim građanima da budu izabrani. Ta prilika ne smije biti propuštena.”

KETLIN KAVALEK, šefica Misije OSCE u BiH

”Pravni okvir po kojem su provedeni izbori sadrži pojedine slabosti. Sada je veoma bitno da se odrede i isprave ti nedostatci, a 2021. godina će biti ključna za to.”

Ovo su neke od 36 preporuka Kalicije ”Pod lupom”, koja je organizator online konferencije o temi Izborna reforma 2021.

BHRT