Tegeltija: Vakcine su trebale biti zajedničko dobro, a ne instrument za iskazivanje moći :: Semberija INFO ::

 

Tegeltija: Vakcine su trebale biti zajedničko dobro, a ne instrument za iskazivanje moći


SARAJEVO - Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija iskazao je razočarenje globalnim sistemom nabavke vakcina, naglasivši da su vakcine trebale biti zajedničko dobro, a ne instrument za iskazivanje moći i dominacije pojedinih zemalja i politika.

Tegeltija je u razgovoru danas putem video-linka sa rezidentnim koordinatorom UN u BiH Ingrid Mekdonald naglasio potrebu omogućavanja BiH pristupa finansijskim sredstvima iz međunarodnih izvora kako bi se olakšao i ubrzao socioekonomski oporavak u postkovid periodu, saopšteno je iz Savjeta ministara.


Sagovornici su ukazali na neophodnost nastavka sprovođenja socioekonomskih mjera s ciljem pokretanja ekonomskih aktivnosti, oživljavanja privrede i vraćanja radnih mjesta, kao i potrebu nastavka podrške svim nivoima vlasti u BiH kako bi se obezbijedili ravnomjeran oporavak i razvoj.

Tegeltija upoznao je Mekdonaldovu sa aktivnostima koje Savjet ministara, u skladu sa nadležnostima, preduzima u borbi sa pandemijom virusa korona, te izrazio zahvalnost UN na pruženoj pomoći u saniranju posljedica istakavši, u tom kontekstu, značaj Razvojnog programa UN.

Tokom sastanka dosadašnja saradnja je ocijenjena kao uspješna, te je iskazana obostrana spremnost za nastavak saradnje na budućim projektima Savjeta ministara i agencija UN koje djeluju u BiH.

Sastanku su prisustvovali rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Stelijana Nedera, šef predstavništva UNICEF-a u BiH Rovnak Kan i šef Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Fabio Skano.

Srna / Glas Srpske