Predstavnici BiH, Kovaksa i Fajzera sutra o uslovima za isporuku vakcina :: Semberija INFO ::

 

Predstavnici BiH, Kovaksa i Fajzera sutra o uslovima za isporuku vakcina


SARAJEVO- Predstavnici institucija BiH, mehanizma "Kovaks" i kompanije "Fajzer" sutra će održati sastanak na kojem će vlastima u BiH biti prezentovani zahtjevi "Fajzera", odnosno uslovi koje BiH treba da ispuni kako bi stigla prva pošiljka od 23.400 doza vakcine, javili su federalni mediji.

Portal Kliks podsjeća da je "Kovaks" obavijestio BiH da nisu ispunjeni svi uslovi jer prema  "Fajzerovoj" dubinskoj analizi BiH nije izvršila sve obaveze koje se tiču sporazuma o nadoknadi štete i odgovornosti jer se smatra da postoje pravni ili finansijski rizici u vezi s mogućim obeštećenjima koji mogu nastati.

Portal dodaje da su predstavnici "Fajzera" u kontaktu sa vlastima u BiH od jeseni s ciljem pronalaska rješenja.

Pomoćnik ministra civilnih poslova BiH u sektoru za zdravstvo Dušan Kojić kazao je za Radio Slobodna Evropa (RSE)  da "pred BiH stalno dolaze novi uslovi".

Iz Globalne alijanse za vakcine (GAVI) prije tri sedmice su naveli da će u februaru početi s distribucijom vakcina putem "Kovaksa", ali samo u "najspremnije države", dakle one koje su uradile sve za prihvat vakcina poput hladnog lanca, skladišta, frižidera i distribucije.

BiH je potpisala ugovor sa Kovaksom u septembru 2020. godine za nabavku 153.600 doza "AstraZeneke" i 23.000 doza "Fajzera", a za tu namjenu je platila više od 10,5 miliona dolara,

Used kašnjenja Kovaks mehanizma, zemlje Evropske unije kreirale su mehanizam nabavke vakcina, nezavisan od Kovaksa. Evropska komisija je uspostavila mehanizam dijeljenja vakcina kojim je e obuhvaćen i Zapadni Balkan, a za ovu podršku izdvojeno je 70 miliona evra.

Kroz ovaj mehanizam BiH je naručila dodatnih 892.000 doza "Fajzer" i "Moderna" vakcina, međutim, ni kroz ovaj mehanizam još nije stigla nijedna vakcina.

Glas Srpske