MAJKIĆ: RJEŠENjE - VRAĆATI MIGRANTE KUĆAMA :: Semberija INFO ::

 

MAJKIĆ: RJEŠENjE - VRAĆATI MIGRANTE KUĆAMA


Foto: klix.ba
Rješenje je migrante vraćati kući, a ne proširiti ih po cijeloj BiH, izjavila je danas zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Dušanka Majkić.

- Vidimo da EU želi da čvrsto zapečati granice, a BiH da ostavi kao mjesto gdje đe parkirati migrante i uzimati ono što želi. Ono što joj ne treba ostavljaće ovdje kao trajni smještaj - upozorila je Majkićeva.
Majkićeva je istakala da još ne postoji jasan stav svih političkih aktera u zemlji da migrante treba vraćati.

- Tačno se zna ko je taj ko nije zainteresovan da se oni vrate, nego mu je stalo da ostanu ovdje - rekla je Majkićeva nakon sjednice sa Zajedničke komisije sa ministrom odbrane u Savjetu ministara Selmom Cikotićem.
Ona je istakla da Služba za poslove sa strancima ima sve osnove da ih vraća na osnovu činjenice da povređuju tri zakona u BiH.

- Tri zakona su povrijedili, a ništa ne činimo da se oni vrate u zemlje porijekla. Jesmo li upotrijebili svu snagu da se izborimo s problemom? Nijedno korisno iskustvo evropskih zemalja nismo iskoristili - rekla je Majkićeva.

Majkićeva smatra da se migrantskoj krizi nije ozbiljno pristupilo od 2015. godine, a to je ozbiljno pitanje koje može svima da naškodi.

- Ne bude li se ovim bavilo na ozbiljan način, niko od nas nije pošteđen stvari koje se mogu desiti - rekla je Majkićeva.

Podsjetila je da je Sporazum o readmisiji potpisan i zapitala kada će stupiti na snagu, te ocijenila da se ovdje sve svjesno koči i da nije cilj riješiti migrantsku krizu, nego rasporediti na čitavu teritoriju.

Majkićeva je ponovila da je Republika Srpska u svom stavu jasna da ne želi migrante na svojoj teritoriji i da to uporno ponavlja od 2015. godine.

O migrantskoj krizi, dodala je, postoje mnoge stvari bez odgovora, kao ona ko su oni, da li su izbjeglice ili ekonomski migranti, kao i da o kompletnom tom pitanju EU postavlja veće kriterijume pred BiH, nego kod njenih članica.

- Nepoštovanje zemlje se očituje i po tome što EU na rješavanju pitanja izbjeglica ne razgovara sa BiH, već s međunarodnim organizacijama za koje ne znamo ni koliko novca dobijaju, ni za šta ih troše, ni kome podnose izvještaj. Ništa ne znamo - upozorila je Majkićeva i poručila da se te stvari moraju uozbiljiti.
 
(SRNA)