Dijagnostike zaraznih bolesti pčela :: Semberija INFO ::

 

Dijagnostike zaraznih bolesti pčela


Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica neprestano unapređuje svoje usluge prema korisnicima, a najnoviji iskorak je omogućavanje dijagnostike zaraznih bolesti pčela u jednoj od njegovih akreditiranih i ovlaštenih laboratorija.

– Naše opredjeljenje i želja je da stalno poboljšavamo rad, ali i širimo spektar i kvalitet usluga. Zato smo nastavili sa projektom osposobljavanja i proširivanja usluga svojih laboratorija, pored već akreditovanih laboratorija za mikrobiologiju hrane i vode, za hemijsku dijagnostiku i laboratorija za epizootiologiju, kaže rukovodilac Veterinarskog zavoda INZ-a  mr Muhamed Gladan, dr.vet.med.

Dijagnostiku zaraznih bolesti pčela moguće je obaviti uokviru ispitnih laboratorija Službe za epizootiologiju, koja se nalazi u kompleksu Instituta "Kemal Kapetanović" u Zenici, a bavi se dijagnostikom bakterijskih i drugih zaraznih i parazitarnih bolesti životinja. Novouspostavljena laboratorija ima kadrovske, tehničke i prostorne uslove i kapacitete da pruži usluge svim zainteresovanim.

Dijagnostika zaraznih bolesti pčela se obavlja shodno zakonskim propisima, uz prethodno pribavljene sertifikate, akreditacije i rješenja nadležnih.

Izvor: Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica