Niko ne zna kada će početi vakcinacija u BiH :: Semberija INFO ::

 

Niko ne zna kada će početi vakcinacija u BiH


Vakcinacija protiv virusa korona počela je u regionu, a prve vakcine u Republiku Srpsku i BiH mogle bi stići do polovine februara iduće godine, što će stanovništvu uliti nadu da se bliži kraj pandemije, sa kojom se mjesecima bori cijeli svijet. 
 
Prve doze “fajzer” vakcine juče su utrošene u Srbiji, u dijelu Evrope se masovnija vakcinacija očekuje između 27. i 29. decembra, dok u ostatku regiona zapadnog Balkana to očekuju u prvom kvartalu 2021. godine.
 
BiH je u septembru potpisala ugovor sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI) o nabavci vakcina protiv “kovida 19”, čime je postala dio “Kovaks mehanizma” u kojem su sve zemlje Evropske unije, a prije nekoliko dana je uplaćen kompletan iznos. Rezervisano je ukupno 1.232.000 doza, odnosno za 20 odsto stanovništva u prvoj turi.
 
Nadležni na mnogim domaćim adresama tvrde da je pri kraju priprema za prijem prvih doza vakcine protiv “kovida 19”, a jedna nova odluka naći će se pred ministrima iduće sedmice na sjednici Savjeta ministara BiH.
 
Zamjenik ministra civilnih poslova BiH Siniša Ilić istakao je za “Glas Srpske” da prvu isporuku vakcina očekuju u prvom kvartalu iduće godine, odnosno najkasnije do marta.
 
- Nije definisan proizvođač, biće tri, četiri u ponudi. “Fajzer” je jedan od prvih koji je izašao na tržište i prošao provjere, ali o tome ne odlučuje ministarstvo. Vidjećemo šta ćemo imati u ponudi. GAVI je radio plan za EU i potrebe u prvoj turi - istakao je Ilić.
 
Transport vakcina i njihovo skladištenje su, kako je rekao, specifični.
 
- Rijetko ko to radi, a jedna je međunarodna organizacija UNICEF. Stigla je ponuda od njih, iznos je dva miliona maraka. Uglavnom, spremna je odluka o transportu, očekujemo da bude usvojena do Nove godine. Građani BiH ne treba da brinu. Na vrijeme će dobiti vakcine - zaključio je Ilić.
 
Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković rekao je za “Glas Srpske” da bi prve količine vakcine protiv virusa korona u Srpsku trebalo da stignu u prvom kvartalu iduće godine.
 
- Radimo na više paralelnih pravaca kada je riječ o samoj nabavci, preko “Kovaks mehanizma”, odnosno sa Vladom Srpske pokušavamo nabaviti i rusku vakcinu “sputnjik ve”, kao i druge koje budu dostupne. Optimalan rok je prvi kvartal. I Srbija je dobila prvu, manju količinu vakcina - kazao je Zeljković.
 
Dodao je da paralelno sa procedurama nabavke vakcine Srpska radi i na pripremi takozvanog hladnog lanca.
 
- Da bismo bili potpuno spremni, moramo znati koja vakcina je u pitanju, da li je to minus 80, minus 20 ili od dva do osam. Bićemo spremni za svaku varijantu - rekao je Zeljković, dodavši da je plan vakcinacije u završnoj fazi.
 
Kako je ranije istaknuto, prioritet će biti vakcinacija osoba starijih od 65 godina, zdravstvenih radnika, te osoba sa hroničnim oboljenjima.
 
- U prvoj fazi planirana je vakcinacija oko 200.000 stanovnika, odnosno 20 odsto populacije - poručio je Zeljković.
 
Konsultacije
 
Srpska vodi pregovore i sa Rusima. To je potvrdio i šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duško Perović i dodao da traju konsultacije o tome kako na najbolji način dovesti doze vakcine.
 
- Prve doze bi mogle doći do početka marta - rekao je Perović za “Glas Srpske”.
 
Izvor: Glas Srpske