Dan rudara: Radnici nezadovoljni uslovima, posebno u Rudniku Mramor :: Semberija INFO ::

 

Dan rudara: Radnici nezadovoljni uslovima, posebno u Rudniku Mramor


TUZLA - U Rudnike Kreka počinju ulaganja, kazali su danas predstavnici Sindikata ovog rudnika na obilježavanju Dana rudara, dok rudari nisu zadovoljni uslovima rada, posebno u onim dijelovima rudnika gdje se radi metodom starom vijek i po.

Rudari godinama iskazuju nezadovoljstvo uslovima u kojima rade, a posebno je, kažu, problematičan Rudnik Mramor, dio Kreke, u kojem se još radi starom metodom, ručni otkop uglja, a metoda je prastara i svela se na krampove.

"Mi radimo komornom metodom otkopavanja. To je najstarija metoda, radilo se tako i prije 150 godina. Mi iščekujemo to mehanizovano čelo za koje tender pada već četvrti put. Sada je u proceduri još jedan tender. Mi ne odustajemo od mehanizovanog čela. Rudnik Mramor nema budućnosti bez tog čela", kazao je Alen Redžić, rudar u jami.

On naglašava da bi novo čelo veoma pomoglo rudarima, a već su imali priliku raditi s polovnim čelom koje je izbačeno iz jame.

"Mi smo imali rabljeno čelo iz Slovenije koje je došlo u jamu, radili smo njim deset godina. To čelo je ostarjelo i ne može davati učinak zato što je oprema stara i više imaš ulaganja nego što daje. Odustali su od njega, morali smo izvući čelo", ispričao je ovaj rudar.

On je  dodao da ove godine sa komoratima neće imati kolektivno slavlje povodom Dana rudara zbog pandemije, već će od jubilarne nagrade od 270 KM proslaviti kod kuće s porodicama.

Bolji dani bi mogli doći za Rudnike Kreka, najavljuje Sindikat. Ovih dana dobili su čvrsta obećanja da će se  promijeniti nabolje. Ovaj rudnik posluje u koncernu "Elektroprivrede BiH".

"Neulaganjem u Rudnike Kreka dovedeni smo u poziciju da ne možemo ostvariti rezultat koji bi bio dovoljan da se poštuje kolektivni ugovor. Bez pomoći Javnog preduzeća 'Elektroprivreda BiH' mi ne bismo mogli egzistirati niti uopšte poslovati. Evo ovih dana imamo obećanja da je konačno na red došao Rudnik Kreka. To je najznačajniji rudnik u koncernu i po proizvodnji i po broju radnika", rekao je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata rudara Rudnika Kreka.

Inače, Tuzla uporedo sa Danom rudara slavi i 100 godina Husinske bune.

Prije stoljeće rudari tuzlanskog kraja pobunili su se i tražili bolji položaj i uslove rada.

Husinska buna bila je oružani otpor rudara rudnika Kreka protiv nasilja organa državne vlasti tokom generalnog štrajka rudara Bosne i Hercegovine od 21. do 28. decembra 1920. godine, nazvana po rudarskom selu Husinu, kod Tuzle.

U generalnom štrajku sudjelovalo je oko 7.000 radnika, a vodila ga je Komunistička partija preko Saveza rudara, na čelu s Mitrom Trifunovićem Učom.

​Nezavisne novine