BiH može ostati bez vakcina, jer Vlada FBiH nije uplatila sredstva :: Semberija INFO ::

 

BiH može ostati bez vakcina, jer Vlada FBiH nije uplatila sredstva


SARAJEVO, BANjALUKA - Nabavka vakcina protiv kovida-19 u BiH je ugrožena jer FBiH nije uplatila sredstva za nabavku, potvrdio je Siniša Ilić, zamjenik ministarke civilnih poslova BiH, nakon sjednice Savjeta ministara BiH.

Ilić je kazao kako je Republika Srpska uplatila sredstva za oko 400.000 doza, a FBiH treba uplatiti dvije trećine sredstava za nabavku oko 800.000 doza.

Na današnjoj sjednici Savjeta ministara BiH istaknuto je da su upoznati sa problemom obezbjeđivanja preostalih finansijskih sredstava za nabavku vakcine protiv virusa korona u okviru COVAX mehanizma i izrazili su zabrinutost da bi neizvršavanje finansijskih obaveza moglo uticati na smanjenje količine naručenih doza vakcina za BiH, ali i na zastoj u njihovoj isporuci.

"Savjet ministara pozvao je Vladu FBiH da predviđeni dio finansijskih sredstava za ove namjene što prije uplati, s obzirom na to da su svoje finansijske obaveze u predviđenom roku završile vlade RS i Brčko distrikta", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Savjet ministara još u septembru završio obaveze u pogledu nabavke vakcina protiv kovida-19 za BiH, kada je ugovoreno 1.230.000 doza.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva su na to odgovorili da su tek u prošli petak obaviješteni da je potrebno uplatiti kompletan iznos do 15. decembra ove godine.

"Federalno ministarstvo zdravstva je u prošli petak zaprimilo akt Ministarstva civilnih poslova BiH u kojem je prvi put obaviješteno da je za uplatu kompletnog iznosa preostalih sredstava za nabavku vakcina krajnji rok 15. decembar, te, kako je navedeno, ukoliko sredstva ne budu uplaćena u zadatom roku Globalna alijansa za vakcinaciju (GAVI) neće rezervisati doze cjepiva za BiH kod proizvođača u prvom krugu narudžbi", kazali su iz ovog ministarstva.

Dodaju da je već ranije uplaćen avans za nabavku vakcina iz sredstava budžeta FBiH u iznosu od 2.124.800 KM, po instrukciji Ministarstva civilnih poslova BiH.

Prema njihovim riječima, ovo ministarstvo je uputilo dopis premijeru Federacije BiH, dopremijerima i federalnoj ministarki finansija zahtjev za iznalaženje rješenja za plaćanje preostalog iznosa od 11.564.738,92 KM.

"Vlada Federacije BiH nije iznašla mogućnost za osiguranje potrebnih finansijskih sredstava u navedenom kratkom roku te je zaključeno da su navedena sredstva planirana u budžetu Federacije za 2021. godinu te će moći biti uplaćena nakon usvajanja budžeta FBiH za 2021", rekli su iz federalnog ministarstva.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je Vlada Srpske prije više od dva mjeseca uplatila avans od 2,5 miliona KM, a u ponedjeljak i ostatak od 5,7 miliona KM, te da je na taj način u potpunosti isplaćen iznos za 400.000 doza vakcine protiv virusa korona koje treba da dobije Republika Srpska.

Višković je naglasio da je Srpska u programu sa još 80 zemalja u Evropi i svijetu, te da je Vlada Srpske u tom smislu sve uradila.

"Kao što je već poznato, vakcine se primaju u dvije doze, znači to je za oko 200.000 stanovnika Srpske. To je ono što u ovom momentu rade sve zemlje, odnosno to je za oko 20 odsto populacije i mi smo u tom programu", poručio je Višković i dodao da se nada da će distribucija vakcina početi već u narednom periodu.

Višković je rekao da će ljudi koji vode ovaj program odlučiti od kog proizvođača će nabaviti ovu količinu vakcina.

Dodao je da RS, pored programa COVAX koji radi s EU, radi i sa Ruskom Federacijom.

"Evo, i sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim, koji je bio sa nama nedavno u Istočnom Sarajevu, razgovarali smo na temu ruske vakcine. Od ruskih proizvođača smo dobili obimnu dokumentaciju koja se prevodi i biće upućena Agenciji za lijekove BiH. U tom programu je i Srbija i radimo ubrzano svi skupa", rekao je Višković.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić očekuje da će 400.000 doza vakcina protiv virusa korona doći u Srpsku, te je izrazio očekivanje da Ministarstvo civilnih poslova BiH u skladu s ugovorom koji je potpisalo sa COVAX mehanizmom obezbijedi isporuku za Republiku Srpsku i za one koji su uplatili svoj iznos sredstava prema ovom dobavljaču.

Zeleno svjetlo za 250 miliona evra pomoći

Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog memoranduma o razumijevanju između Evropske unije i BiH za makrofinansijsku pomoć BiH u iznosu od 250 miliona evra.

Takođe je utvrđen i Prijedlog sporazuma o kreditnoj liniji između Evropske unije, BiH i Centralne banke BiH o makrofinansijskoj pomoći za BiH.

Sredstva povoljnog zajma biće usmjerena na Republiku Srpsku (37,5 odsto), FBiH (61,5 odsto) i Brčko distrikt (1 odsto).

Cilj predložene makrofinansijske pomoći je da se pomogne Bosni i Hercegovini, odnosno entitetima i Brčko distriktu BiH, u budžetskim potrebama koje su se javile kao posljedica pandemije virusa korona.

"Pomoć je namijenjena kao podrška BiH za ekonomsku stabilizaciju i program reformi, a isplaćuje se u dvije rate, od kojih svaka iznosi do 125 miliona evra", saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

​Nezavisne novine