Strazbur nameće raspakivanje Dejtona :: Semberija INFO ::

 

Strazbur nameće raspakivanje Dejtona


BANjALUKA - Evropski sud za ljudska prava u Strazburu juče je donio presudu u korist sada pokojnog Svetozara Pudarića, nekadašnjeg funkcionera SDP-a BiH i bivšeg potpredsjednika FBiH, koji je tužio BiH zato što se kao Srbin iz FBiH nije mogao kandidovati za člana Predsjedništva BiH.

Sud u Strazburu je ocijenio da je riječ o diskriminaciji, a podsjećamo da je isti sud ranije donio gotovo identičnu presudu u korist Ilijaza Pilava, koji je tužbu podnio zato što se kao Bošnjak iz Republike Srpske nije mogao kandidovati za člana Predsjedništva BiH. Ova nova presuda predstavlja još jedan pritisak u pravcu ustavnih promjena u BiH koje priželjkuje političko Sarajevo, a to je praktično potvrdio Pudarićev advokat Nedim Ademović. On je juče otvoreno izjavio da je “ovo još jedna u nizu odluka kojom je potvrđeno da je Ustav BiH deficitaran u pogledu evropskih standarda i očekuje od države da i ovu presudu implementira”.

- Presudama “Sejdić i Finci” i drugim, Ustav BiH se morao mijenjati. Ova presuda potvrđuje da nisu diskriminisani samo pripadnici ostalih već da koncept Dejtona više nije opravdan. Tu matricu moramo napustiti i omogućiti političku ravnopravnost svim građanima BiH - ocijenio je Ademović.

A da je cilj presude ponovno pokretanje priče o neophodnosti ustavnih promjena, potvrdio je i sudija suda u Strazburu Faris Vehabović koji je učestvovao u donošenju ove presude. Uprkos tome što je jedan od osnovnih pravosudnih postulata da se sudske presude ne komentarišu, Vehabović je za sarajevske medije komentarisao presudu.

- Ovo je dodatni pritisak na BiH da konačno krene u izvršavanje presuda Evropskog suda za ljudska prava. Međunarodna obaveza BiH je da izvrši i čitav niz presuda koje se odnose na izborno zakonodavstvo prije nego što pristupi izvršavanju odluka Ustavnog suda. Suština odluke jeste u tome da Konvencija počiva na zaštiti čovjeka, individue, a ne pripadnika naroda i mislim da je to početna tačka s koje je potrebno početi rješavati ovaj problem - rekao je Vehabović.

S druge strane, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i član skupštinskog Odbora za ustavna pitanja Milan Petković kaže da je jasno da presude suda iz Strazbura moraju biti sprovedene, kao i da se moraju poštovati pojedinačna, ali i prava konstitutivnih naroda i entiteta.

- Jasno je kakve su namjere onih koji najviše insistiraju na sprovođenju presuda i izmjeni Dejtonskog mirovnog sporazuma. To je sarajevski koncept raspakivanja Dejtona, centralizacije BiH i davanje najvećih prava najbrojnijem narodu, ali to sigurno neće proći, jer Srbi koji su pristali na Dejton nisu tako zamislili BiH - kaže Petković.

On dodaje da sud nije dao rok u kojem presuda mora biti sprovedena, ali ističe da nema sumnje da će u narednom periodu uslijediti dodatni pritisci.

- Da je prihvaćen prijedlog Republike Srpske nakon što je donesena presuda “Sejdić i Finci” po kome bi bila sprovedena tako što bi u Ustavu BiH umjesto “Srbin” pisalo da se bira “jedan” član Predsjedništva BiH, presuda bi bila sprovedena. Sa tim su se složili i međunarodna zajednica i svi pravni autoriteti, ali znamo da odgovornost za nesprovođenje presude ne leži na Republici Srpskoj, već u FBiH, gdje nema dogovora o tom pitanju - kaže Petković.

Drugi ciljevi

Šef Kluba poslanika PDP-a i član Odbora za ustavna pitanja NSRS Perica Bundalo kaže da kao legalista smatra da sve sudske odluke moraju budu sprovedene, a posebno presude suda iz Strazbura.

- Međutim, očigledno je da se umjesto sprovođenja presude žele postići neki drugi ciljevi. To pitanje je još od presude u predmetu “Sejdić i Finci” od pravnog pretvoreno u političko pitanje, prije svega u FBiH, gdje nema dogovora dva najbrojnija naroda o tome kako da bude obezbijeđen izbor legitimnih predstavnika u Predsjedništvo BiH - kaže Bundalo.

​Glas Srpske