CIK naredio ponovno brojanje glasova na biračkim mjestima u osam opština :: Semberija INFO ::

 

CIK naredio ponovno brojanje glasova na biračkim mjestima u osam opština


Centralna izborna komisija (CIK) BiH održala je 95. sjednicu te donijela odluke o ponovnom brojanju glasova na pojedinim biračkim mjestima u osam opština.

Prema naredbi CIK-a glasovi bi ponovo trebalo da budu prebrojani na pojedinim biračkim mjestima u Cazinu, Bihaću, Tesliću, Novom Gradu, Kaknju, Tuzli, Foči (FBiH) i Varešu, po kandidatima unutar liste pojedinih političkih subjekata za nivo opštinsko vijeće/skupštinu opštine odnosno gradsko vijeće.

Ponovna brojanja će se obaviti u utorak, 08.12.2020. godine u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu (Zetra) sa početkom u 12:00 sati.

Naredba će biti objavljena na web stranici Centralne izborne komisije BiH i smatraće se da je na taj način dostavljena svim učesnicima u izbornom procesu. U skladu sa članom 5.31 Izbornog zakona BiH kandidati političkih stranaka, koalicija, listi nezavisnih kandidata i nezavisni kandidati i kandidat s liste pripadnika nacionalnih manjina koji se pojavljuju na glasačkom listiću za koji se vrši ponovno brojanje, kao i drugi akreditovani posmatrači, mogu biti prisutni u toku ponovnog brojanja.

Centralna izborna komisija BiH naređuje ponovno brojanje glasačkih listića (po zahtjevu ili po službenoj dužnosti) ako utvrdi da je učinjena povreda Izbornog zakona BiH i da ta povreda utiče na dodjelu mandata.

Procedura podnošenja zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića propisana je odredbama člana 5.30 Izbornog zakona BiH.

Nezavisne novine