SDP-ovi amandmani na Ustav BiH nisu u skladu sa Ustavom :: Semberija INFO ::

 

SDP-ovi amandmani na Ustav BiH nisu u skladu sa Ustavom


SARAJEVO - Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamenta BiH nije utvrdila usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH prijedloga nekoliko amandmana na Ustav BiH o izboru izvršne i zakonodavne vlasti u BiH.

Ovim amandmanima, koji su predložili poslanici Kluba SDP-a, predviđa se da se umjesto Predsjedništva BiH biraju predsjednik i dva potpredsjednika, kao i da se na čelo izvršne vlasti bira premijer.

Predstavnički dom bi, prema ovom prijedlogu, trebao da broji 87 članova umjesto 42, a Dom naroda umjesto dosadašnjih 15, imao bi 21 delegata.

Prijedlog amandmana dva, tri, četiri i pet na Ustav BiH nisu podržali članovi Komisije iz SNSD-a i HDZ-a, njih četvoro, dok su tri poslanika SDP-a i SDA glasala "za".

Podršku Komisije nije dobila ni inicijativa poslanika iz klubova HDZ-a BiH i HNS-a kojom traže da se 23. avgust obilježava kao "evropski dan sjećanja na sve žrtve totalitarnih i autoritarnih režima".

Član Komisije iz SNSD-a Nebojša Radmanović rekao je da su stavovi u vezi s ovom inicijativom "neobični" i da je neprihvatljivo izjednačavanje nekih režima sa fašizmom.

On je rekao da sa poslanikom Nikolom Lovrinovićem, koji je predlagač inicijative, neće detaljnije raspravljati na sjednici Komisije, već da će detaljno o tome razgovarati na sjednici Doma.

- Izjednačavanje fašizma sa bilo čim je afirmacija najvećeg zla u civilizaciji - rekao je Lovrinović.

Lovrinović smatra da se ničim ne izjednačavaju antifašizam i fašizam, nego da su totalitarni režimi donijeli najveće zlo.

Komisija je danas jednoglasno usvojila icijativu poslanika iz SDA Denisa Zvizdića kojom Predstavnički dom zadužuje Savjet ministara da u roku od 30 dana od dana usvajanja inicijative u parlamentarnu proceduru uputi prijelog za izmjene Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH kako bi se izvršila harmonizacija sa regulativama EU, u smislu međunarodnog prometa i nabavke lijekova.

Radmanović je rekao da poslanici iz Republike Srpske podržavaju ovu inicijativu, ali da se mora voditi računa o ustavnim nadležnostima na nivou BiH i entiteta.

Komisija je utvrdila usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom i za Prijedlog izmjena i dopuna Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH, čiji je predlagač Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma parlamenta BiH, kao i za izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za 2019. godinu.

Podršku članova Komisije dobila je i inicijativa poslanika Edite Đapo (SBB) koja se tiče neoduzimanja dvojnog državljanstva sa zemljama koje su promijenile svoje zakonodavstvo ili da se s tim zemljama zaključe bilateralni sporazumi.

Članovi Komisije podržali su i Zvizdićevu inicijativu kojom se zadužuje Savjet ministara da najkasnije u roku od 90 dana od usvajanja inicijative u parlamentarnu proceduru uputi prijelog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i ustanova u BiH, kao bi se popis mogao obaviti najkasnije do 2023. godine

Prethodno je bilo navedeno da je Savjetu ministara dat rok od 60 dana, nakon čega je Radmanović izrazio sumnju da je moguće u tako kratkom roku pripremiti prijedlog zakona, nakon čega je Komisija produžila taj rok na 90 dana.

Srna / Glas Srpske