EU uslovljava pomoć BiH od 250 miliona evra :: Semberija INFO ::

 

EU uslovljava pomoć BiH od 250 miliona evra


BANjALUKA, SARAJEVO - Evropska unije će isplatu polovine makrofinansijske pomoći BiH u iznosu od 250 miliona evra usloviti poštovanjem ostalih programa na koje se BiH obavezala, uključujući i naredni prošireni aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Naime, kako je "Nezavisnim" rečeno u Delegaciji EU u BiH, EU održava blisku koordinaciju, ne samo unutar službi same Evropske komisije, već i sa međunarodnim organizacijama poput Svjetske banke i MMF-a.

"Tako bi se osigurala komplementarnost i sinergije sa programima pomoći EU i relevantnim programima i aktivnostima međunarodnih finansijskih institucija koje se tiču njihovih politika", pojašnjeno nam je.

Inače, u Delegaciji pojašnjavaju da će 250 miliona evra biti isplaćeno BiH na ime ublažavanja posljedica kovida i očuvanja radnih mjesta u BiH, a to će biti podijeljeno u dvije tranše.

"Prva tranša će BiH biti na raspolaganju čim potpiše i ratifikuje paket makrofinansijske pomoći, dok će druga tranša biti isplaćena nakon što se ispune uslovi predviđeni Memorandumom o razumijevanju koji se odnose na bolji institucionalni okvir za makroekonomsku analizu i planiranje, stabilnost finansijskog sektora te dobro upravljanje i borbu protiv korupcije", pojašnjeno nam je.

Na ovaj način EU je direktno odgovorila na zahtjeve brojnih građana i udruženja koji su insistirali da se vlastima u BiH novac ne daje bez čvrstih garancija da će biti ispoštovani svi reformski zahtjevi EU, Svjetske banke, MMF-a i drugih međunarodnih partnera.

Oni preciziraju da se uslovi odnose na nedostatke u ekonomskom sektoru koji su identifikovani tokom ekonomskog i finansijskog dijaloga sa EU o Programu ekonomske reforme BiH za 2020. godinu te nakon toga u zajedničkim ministarskim zaključcima iz maja 2020. godine.

Endrju Džuel, stalni predstavnik MMF-a u BiH, za "Nezavisne" je rekao da MMF koordiniše svoje programe s EU i drugim partnerima.

"Makrofinansijska pomoć EU jeste povezana s nama, barem koliko sam ja to shvatio, mada bi to trebalo da potvrdite kod njih. Njihovih 250 miliona evra makrofinansijske pomoći podijeljeno je u dvije tranše, s tim da je prva bez uslova, a druga tranša će biti uslovljena performansama kad je u pitanju program MMF-a", rekao nam je Džuel.

U Delegaciji EU podsjećaju da je EU izdvojila 80,5 miliona evra bespovratnih sredstava u odgovoru na pandemiju kovida u BiH, s ciljem, kako pojašnjavaju, da se sačuvaju životi i radna mjesta.

"Od ove pomoći, sedam miliona evra izdvojeno je za zdravstvo, a 73,5 miliona evra biće izdvojeno za socioekonomski oporavak. Ova pomoć će obuhvatati programe: "EU4Business", odnosno podršku lokalnom ekonomskom razvoju, "EU4Agri", podršku modernizaciji poljoprivredno-prehrambenog sektora, "EU4SMEs", podršku digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća, "EU4Trade", podršku nadogradnji regulatornih i proceduralnih okvira za trgovinu, te dodatne projekte sa fokusom na osnaživanje konkurentnosti, inovacija, poljoprivrede i ruralnog razvoja", pojašnjavaju u EU.

U vezi s aranžmanom s MMF-om, s Martinom Petrijem, šefom Misije MMF-a za BiH, nedavno su razgovarali putem video-linka na odvojenim sastancima Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, i Radovan Višković, predsjednik Vlade RS. Višković je istakao da su u budžetu za 2021. godinu investiciona ulaganja planirana u dvostruko većem iznosu u odnosu na ovu godinu, s ciljem očuvanja i otvaranja novih radnih mjesta. RS će pripasti 33 odsto od 1,5 milijardi maraka, koliko je predviđeno novim aranžmanom. Tegeltija je zahvalio MMF-u na pomoći i iskazanoj spremnosti za nastavak tehničke i finansijske podrške BiH.

Nezavisne novine