NEMA DODATNIH OGRANIČENjA; NARUČENO 1,2 MILIONA VAKCINA :: Semberija INFO ::

 

NEMA DODATNIH OGRANIČENjA; NARUČENO 1,2 MILIONA VAKCINA


U BiH nema dodatnih epidemioloških mjera kojima bi se ograničavalo kretanje stanovništva ili zabranjivao rad privrednih subjekata. Epidemiološka situacija je takva da su postojeće mjere dovoljne da pandemija bude održana pod kontrolom.

Zajednički je to zaključak predsjedavajućeg Savjeta ministara i entitetskih premijera i ministara zdravlja sa sastanka koji je održan u Doboju.

Rečeno je da je zdravstveni sektor i dalje pod pritiskom, ali spreman da prihvati sve kojima je potrebna njega, te da je BiH naručila 1.230.000 vakcina protiv virusa korona.

Broj oboljelih u posljednje dvije sedmice se stabilizuje, a postojeće epidemiološke mjere su dovoljne da pandemiju držimo pod kontrolom, kaže predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija. Novih ograničenja za sada nema.

- U BiH u ovom trenutku neće biti dodatnih mjera koje će značiti zaključavanje, odnosno ograničavanje kretanja i rada građana i privrednih subjekata i bilo čega drugog što u ovom trenutku radi - naveo je Tegeltija.
Pritisak na zdravstveni sistem i dalje je ogroman, ali je on i dalje spreman da prihvati sve one kojima je potrebna zdravstvena zaštita.

Za uspjeh protiv  virusa korona biće neophodna vakcinacija. BiH je do sada izvršila nabavku oko 1.230.000 vakcina. Procjena je da da će građanima biti dostupna do kraja prvog kvartala naredne godine.

- Avansno smo već platili 20 odsto iznosa, koji za naručenu količinu vakcina iznosi oko 13 miliona dolara ili oko 20 miliona KM. Od tog iznosa, Republika Srpska treba da plati četiri miliona dolara, FBiH nešto više od sedam miliona dolara, dok se ostatak odnosi na Brčko distrikt - rekao je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić podsjetio je da BiH vakcinu nabavlja u okviru Kovaks programa, gdje se već sada zna koliko vakcina košta.

- To je jedan širokopojasni program zemalja Evrope i svijeta gdje evo već se sad zna da će vakcina koštati oko 10,7 dolara - izjavio je Novalić.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da će se prvi javno vakcinisati ako to bude potrebno.

Dodao je da u BiH može doći samo vakcina sa kvalitetnom licencom, odobrenom od regulatora, što znači da je spremna za upotrebu.

Kada je riječ o potrošnoj vakcinalnoj opremi, Šeranić je naveo da je Institut za javno zdravstvo napravio procjenu svega što je potrebno.

- To podrazumijeva šprice, igle i sav potrošni materijal ukoliko se bude radilo o višedoznim pakovanjima vakcina, što ne podrazumijeva isti taj materijal ukoliko se bude radilo o monodoznim vakcinama. Kroz to smo napravili procjenu i sistema hladnog lanca, u smislu potreba frižidera, onih koji čuvaju temperaturu od dva do osam stepeni, ali i onih koji čuvaju temperaturu od minus 25 stepeni - objasnio je Šeranić.

U BiH je do danas testirano više od 411.000 građana.V iše od 85.000 bili su pozitivni na virus korona, od čega se više od 50.000 već oporavilo.
 
(RTRS)