Čović i Izetbegović nakon sastanka: SNSD je naš partner u formiranju državne vlasti :: Semberija INFO ::

 

Čović i Izetbegović nakon sastanka: SNSD je naš partner u formiranju državne vlasti


Predsjednik SDA Bakir Izetbegović i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović obratili su se javnosti nakon sastanka stranačkih delegacija o formiranju vlasti. Čović je poručio kako je SNSD definitivno partner ovih stranaka kada je riječ o formiranju vlasti na državnom nivou. Izetbegović je rekao da je sastanak održan u dobroj atmosferi i da je napravljen još jedan korak među strankama kada je riječ o ulasku u koaliciju na svim nivoima. 

"Mislim da ćemo uskoro imati kompletiran dio bošnjačke koalicije. Nakon odluke SDP-a imamo prostor da se krene u pregovore s drugim strankama. Cijenim da ćemo u prvoj polovini marta imati definisane koalicije", rekao je Izetbegović. 

Danas je bilo govora i o prioritetima na koje se trebaju fokusirati vlasti u naredne četiri godine, poput EU i NATO puta, zaustavljanja odlaska mladih ljudi, infrastrukturnih projekata, poboljšanja standarda i tako dalje. 

On je rekao da bi iduće sedmice mogao biti konstituisan Dom naroda Parlamenta FBiH, a nakon njega i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. 

Čović je kazao da je razgovarano o saradnji dviju stranaka, vanjskoj politici (EU i NATO putu) i uspostavi vlasti u BiH. Dodao je da je saradnja SDA i HDZ-a nužna za bolje odnose, napredak i očuvanje BiH. 

"Što se tiče EU i NATO puta, za HDZ BiH to nema nikakvu alternativu. Svaki predstavnik HDZ-a i HNS-a na svim nivoima to jasno iskazuju. Trebamo tražiti rješenja s partnerima u tome kako napraviti iskorak", rekao je Čović. 

Predsjednik HDZ-a smatra da je MAP trebao biti aktiviran prošle godine i da to treba učiniti sada te da bi BiH dobila kandidatski status za članstvo u EU da su usvojene izmjene Izbornog zakona BiH. 

Što se tiče Vijeća ministara BiH, Čović je kazao kako HDZ smatra da se što prije treba imenovati mandatar za sastav Vijeća ministara BiH. Predsjednik HDZ-a istakao je da vjeruje kako će do kraja iduće sedmice biti formiran Dom naroda Parlamenta FBiH, nakon čega će biti usvojen budžet za 2019. godinu. 

On je rekao da je SNSD definitivno treći partner SDA i HDZ-a na državnom nivou. Kako kaže, razgovarao je i s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom i s predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem. 

"HDZ neće odlučivati o tome ko će biti u bošnjačkom bloku stranaka. HNS ima dovoljan kapacitet u hrvatskom bloku", kazao je Čović. 

Na pitanje novinara o tome kako će sa SNSD-om riješiti problem NATO integracija BiH Čović nije precizno odgovorio ističući da je SNSD nezaobilazni partner. 

"To su pitanja koja trebaju partneri riješiti. Trebamo razgovarati o svemu. Imamo jasne stavove sa sve tri strane, ali mnogo možemo riješiti razgovorom", rekao je Čović. 

On smatra kako se više ne smije igrati izbornim procesom, odnosno da se "u Predsjedništvu BiH kakvo je sada nalaze dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH". 

"Nama bi se najviše pomoglo da nisu birana dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH. Smatram da se Vijeće ministara BiH treba imenovati odmah. Ako znamo ko su nam partneri, onda mislim da je potrebno što prije imenovati mandatara za sastav Vijeća ministara BiH", kazao je Čović. 

Predsjednik SDA rekao je da HDZ nikada nije uslovljavao bošnjačku komponentnu ističući da će SDA najvjerovatnije iduće sedmice imati sastanak s PDA, SBB-om i A-SDA te da će ih SDA zvati na sastanak pojedinačno. Kako kaže, te stranke imaju pravo da nastupaju kao blok. 

"Od početka smo rekli da su za nas svi prihvatljivi partneri. Mi nismo imali lošu saradnju sa SBB-om. Bila je nervoza između lidera, jer nas je Radončić optuživao da imamo veze s pravosudnim procesom", rekao je Izetbegović. 

On se nada da će SNSD odustati od uslovljavanja kada je riječ o MAP-u s obzirom na to da MAP ne znači ulazak Bosne i Hercegovine u NATO. Izetbegović je kazao da ne vjeruje kako se za nekoliko mjeseci može izmijeniti Izborni zakon BiH te da niko nikoga ne treba uslovljavati. 

Izetbegović je rekao da će uskoro sjesti lideri SDA, HDZ-a i SNSD-a, nakon čega će započeti sastanci delegacija. On očekuje da će Dodik pomoći u iznalaženju rješenja kada je riječ o trenutnoj krizi. 

Istakao je da pozicija predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH pripada nekome iz reda srpskog naroda, ali da Dodik treba poštivati zakone i ranije usvojene stavove. On očekuje da će saradnja stranaka pomoći u uklanjanju diskriminacije Bošnjaka i Hrvata u RS-u i Srba u FBiH.

Čović i Izetbegović zaključili su kako je koalicija HDZ-a i SDA isključivo programska, a tek nakon toga matematička.

​Izvor: Kliks (klix.ba)