STEVANDIĆ O IZBORNIM MANIPULACIJAMA: Provjeriti navode o VIŠKU 10.000 glasačkih listića :: Semberija INFO ::

 

STEVANDIĆ O IZBORNIM MANIPULACIJAMA: Provjeriti navode o VIŠKU 10.000 glasačkih listića


Predstavnici Ujedinjene Srpske saopštili su da imaju saznanja da je u magacinu Centralne izborne komisije (CIK) BiH skladišteno 10.000 listića više od broja upisanih birača iz grada Prijedora, ali i pojedinih opština u FBiH, poput Starog Grada, te su od nadležnih organa zatražili da se to provjeri.

Iz Ujedinjene Srpske su zatražili da ove navode provjere CIK, Tužilaštvo BiH i Agencija za istrage i zaštitu (Sipa), jer to budi sumnju u moguće izborne manipulacije.

– Kao što je poznato, CIK se do sada nije ponašao transparentno, a mi želimo da saopštimo javnosti da smo došli do tih saznanja. Kako smo saznali na osnovu anonimnih prijava koje smo dobili, postoji i komisija za spaljivanje tih listića što bi moglo da znači uništavanje dokaza – rekao je Nenad Stevandić na vanrednoj konferenciji za novinare u Banjaluci.

Šef pravnog tima Ujedinjene Srpske Milan Petković rekao je da ova stranka nije željela da podnosi krivičnu prijavu, jer bi to moglo značiti lažno prijavljivanje krivičnog djela, ukoliko te informacije ne budu tačne.

Prema njegovim riječima, ova stranka traži od nadležnih organa da provjeri te navode, da odgovorni u CIK budu saslušani i ukoliko se tvrdnje ispostave tačnim da se pokrene eventualni krivični postupak zbog kršenja i Izbornog zakona, ali i Krivičnog zakona BiH.

– Pratićemo situaciju i ukoliko ove informacije budu tačne podnosićemo prijave, ali trenutno Tužilaštvo BiH i Sipa imaju mogućnost da na osnovu saznanja iz medija obave određene provjere – rekao je Petković.

Prethodno su predstavnici Ujedinjene Srpske na štandu ove stranke na banjalučkom Trgu Krajine dijelili dezinfekciona sredstva i promotivni materijal o opasnostima od virusa korona.

Srpska info / Info Bijeljina