Srbi i Hrvati u vrhu kartela od kojeg je oduzeto osam tona kokaina :: Semberija INFO ::

 

Srbi i Hrvati u vrhu kartela od kojeg je oduzeto osam tona kokaina


- Španska Civilna garda uhapsila je četiri osobe osumnjičene da su dio velike kriminalne grupe koja je godinama krijumčarila kokain iz Južne Amerike u Evropu, a u kojoj su bitne uloge imali državljani Srbije i Hrvatske, saopštio je Evropol.

Radi se o završnoj operaciji u okviru trogodišnje istrage u kojoj je izvršeno 40 hapšenja, a uhapšene su i tri ”mete visoke vrijednosti”, u Brazilu, Srbiji, Hrvatskoj, Njemačkoj, Španiji i Turskoj.

”U ovoj operaciji ukupno je zaplijenjeno oko osam tona kokaina u Belgiji, Holandiji i Španiji. Zaplijenjena je imovina vrijedna oko 12,5 miliona evra i tri miliona dolara u Brazilu, a više od 50 miliona evra je zamrznuto u Srbiji”, navodi Evropol.

Distribuisali kokain širom Evrope

Pojašnjavaju da su jučerašnja hapšenja povezana s nizom nacionalni i međunarodnih istraga, piše ATV.

”Međunarodno koordinisane akcije bile su usmerene na kriminalnu mrežu, koja je orkestrirala trgovinu više tona kokaina iz Kolumbije, Brazila i Ekvadora u Evropsku uniju. Osumnjičeni su organizovali krijumčarenje u EU preko pomorskih pošiljki koje su išle preko logističkih čvorišta u zapadnoj Africi i Kanarskim ostrvima. Kada je droga stigla u EU, osumnjičeni su koristili centre za rukovanje u Belgiji, Hrvatskoj, Njemačkoj, Italiji i Španiji da bi dalje distribuisali kokain širom Evrope”, saopštio je Evrpol.

Presretnut brod sa 700 kilograma kokaina

Ističu da su vođe ove organizacije privremeno bili smješteni u Turskoj i Dubaiju, odakle su upravljali kriminalnom mrežom.

”U avgustu 2023. godine španska Civilna garda presrela je brod sa 700 kilograma kokaina u blizini Kanarskih ostrva. Obavještajna analiza podataka iz šifrovane komunikacije otkrila je da je hrvatsko-italijanska posada prethodno uvezla najmanje 500 kilograma kokaina iz Brazila u Španiju preko ovog broda”, navodi se u saopštenju. 

Dodaje se da je isti modus operandi istražiocima pomogao da identifikuju koordinatore i brokere koji potiču iz zapadnog Balakana.

”Oni su označeni kao mete visoke vrijednosti zbog učešća u finansiranju i koordinaciji obe pošiljke. Oni su takođe povezani sa prethodnim presretanjem tone kokaina, zaplijenjenog u septembru 2020. na Kanarskim ostrvima. Pored istraga sprovedenih u Španiji, razmjena informacija između zemalja, koju vodi Evropol, pokazala je da su istrage koje vode Belgija, Njemačka i Srbija ciljale na iste osobe i njihove saradnike”, ističu u Evropolu.

Napominju da su policijske akcije širom svijeta nanijele značajne udarce ovoj kriminalnoj mreži. U maju 2023. srpska i holandska policija zajedno su zadale udarac liderima i infrastrukturi kartela.

U Srbiji ”zamrznuta” imovina vrijedna 50 miliona evra

”Tokom operacije, vlasti su uhapsile 13 osumnjičenih i zapljenjne su velike količine oružja i imovine procijenjene na oko 50 miliona evra. U oktobru 2023. godine, hrvatski, njemački, španski i turski organi reda sproveli su zajedničku akciju protiv ovog kartela. Tada je uhapšena 21 osoba i zaplijenjene su velike količine droge. Mjesec dana kasnije u Turskoj je uhapšen jedan od glavnih vođa ove kriminalne mreže i njegov bliski saradnik, a obojica su državljani Hrvatske”, navodi Evropol.


(Glas Srpske)