Više od 39 osumnjičenih u akciji protiv seksualnog zlostavljanja djece na internetu :: Semberija INFO ::

 

Više od 39 osumnjičenih u akciji protiv seksualnog zlostavljanja djece na internetu


Izvor: Hina (H.S.) / BHRT

Više od 39 osumnjičenika identifikovano je u velikoj akciji protiv seksualnog zlostavljanja djece na internetu na zapadnom Balkanu u okviru akcije Mozaik u kojoj je učestvovala i hrvatska policija, saopštilo je u ponedjeljak hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP).

Cilj akcije u kojoj su uz Hrvatsku učestvovale i Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Mađarska, bio je razotkriti seksualno zlostavljane djece na internetu te spriječiti nove slučajeve, kao i osigurati sigurnost potencijalnim žrtvama te sankcionirati zlostavljače.

Tokom akcije, od 6. do 19. novembra, hrvatska policija identifikovala je osam počinitelja krivičnih djela, provela je devet pretraga domova osumnjičenih od kojih je oduzeto više od 50 digitalnih uređaja za pohranu podataka.

Tokom trajanja akcije identifikovano je jedno dijete, hrvatska žrtva krivičnog djela koja je tokom kriminalističkog istraživanja zbrinuta i svako daljnje zlostavljanje je prekinuto. Policija je za sada potvrdila da su osumnjičeni hrvatski državljani počinili ukupno sedam krivičnih djela, a dio kriminalističkih istraživanja i dalje je u toku, navode u saopštenju.

Operaciju Mozaik vodila je slovenska policija, a koordinirao Evropol u okviru Evropske multidisciplinarne platforme za borbu protiv krivičnih djela (EMPACT).

U zemljama učesnicama provedena je 41 racija, "nastavno na istrage o dijeljenju slika i video zapisa koji prikazuju seksualno zlostavljanje djece, što je rezultiralo uhićenjem tri osumnjičenika i podizanjem optužnica zbog počinjenja kaznenih djela vezanih za distribuciju slika zlostavljanja djece".

Tokom akcija zaplijenjeno je više od 200 predmeta koji sadrže slike ili video zapise seksualnog zlostavljanja djece, uključujući računala, mobilne telefone, računalne poslužitelje i memorijske kartice.

Evropol je pomogao pri razmjeni informacija između svih uključenih zemalja te dodatno ojačao operativnu sliku u regiji unakrsnom provjerom zaplijenjenih podataka i pružanjem obavještajnih podataka u svrhu nastavka provedbe istraga u regiji i šire, navode iz MUP-a RH.