Agrarni budžet u Srpskoj veći za 105 miliona KM, ratari zadovoljni podjelom sredstava :: Semberija INFO ::

 

Agrarni budžet u Srpskoj veći za 105 miliona KM, ratari zadovoljni podjelom sredstava


- Prvi krug sastanaka poljoprivrednika i resornog ministarstva dao je poljoprivrednim proizvođačima razlog za zadovoljstvo.

Naime, agrarni budžet za ovu godinu iznosi 180 miliona KM, što je više za 105 miliona KM u odnosu na prethodni budžet. U narednim danima trebalo bi da bude objavljen Nacrt pravilnika o raspodijeli sredstva, a nakon toga i drugi krug sastanka o konačnom usaglašavanju, odnosno o samoj raspodjeli.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković rekao je za "Nezavisne novine" da je potrebno da se budžet rasporedi jednako, odnosno shodno njegovom povećanju.

"Potrebno je povećanje količine regresiranog goriva, uvođenja đubriva i sjemenskog materijala u sistem regresa, zatim i povećanje za sve kategorije proizvodnje", rekao je Marinković.

Kako je rekao, jedan od zahtjeva je i da pravilnik o podijeli sredstava bude javan za sve.

"Imamo povećanje za kapitalne investicije, odnosno novina je da se domaćinstvima koja su nabavila traktore prethodne godine, shodno njihovom obimu obradive površine, omogući nabavka traktora druge kategorije", rekao je Marinković, dodajući da je prethodno bio slučaj da su oni traktore mogli da nabave svake druge godine.

Dragoje Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske, za "Nezavisne novine" ističe da su voćari zadovoljni onim što je predloženo za njih na zajedničkom sastanku sa predstavnicima Ministarstva.

"Imali smo zajednički sastanak te očekujemo da uskoro bude objavljen Nacrt pravilnika o raspodijeli budžeta. Do sada je budžet za voćare bio oko 1,2 miliona KM, a sada bi po novom nacrtu on trebalo da bude znatno veći, odnosno trebalo bi da iznosi 4,2 miliona KM", rekao je Dojčinović.

Prema njegovim riječima, voćari neće imati ograničenje u nabavci mehanizacije, kao što je to bio slučaj prethodnih godina.

Darko Ilić, predsjednik Udruženja povrtara RS, za "Nezavisne" ističe da će povrtari imati duplo veći budžet.

"Očekujemo da uskoro bude objavljen nacrt budžeta, dobili smo obećanje da će povrtari imati duplo veći budžet. Mi smo do sada imali oko 1,8 miliona KM, a na sastanku je dogovoreno da sada naš budžet bude oko četiri miliona KM", rekao je Ilić, dodajući da u narednim danima slijedi drugi krug sastanka da bi se ovaj budžet zvanično potvrdio.
Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača mljekara RS, rekao je da su mljekari tražili usaglašavanje premije sa Federacijom.

"Vidjećemo u narednim danima šta će biti od naših zahtjeva, mi budžet punimo sa oko 100 miliona PDVom, te mislim da nama treba da se vrati ono što dajemo", rekao je Usorac.

Prema njegovim riječima, dogovoreno je povećanje od 0,3 KM po litru mlijeka.

"Ono što je neophodno i na čemu mi insistiramo jeste popisivanje stoke. Pet godina stoka nije popisana i to stvara problem u samoj raspodijeli sredstva. Mislim da sredstva moraju da se daju onima što stvarno proizvode, a ne onima što su samo upisani na papir kao neki fiktivni proizvođači", rekao je Usorac.
 
(Nezavisne)