Dodik i Cvijanovićeva kod Vučića: Dogovorena zajednička sjednica vlada :: Semberija INFO ::

 

Dodik i Cvijanovićeva kod Vučića: Dogovorena zajednička sjednica vlada


BEOGRAD- Sastanak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i srpskog člana i i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem održan je u Beogradu na kome je između ostalog dogovorena i zajednčka sjednica vlada Srpske i Srbije u decembru.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Dodiku i Cvijanovićevoj izbornu pobjedu, poželjevši im mnogo uspjeha u daljem radu.

- Danas smo razgovarali o našim obavezama i svemu što nas čeka u narednom periodu - rekao je on, dodavši da je razgovarano i o političkoj situaciji.

Vučić je rekao da je upoznao Dodika i Cvijanovićeve o situaciji na Kosovu i Metohiji.

On je naveo da će ove nedjelje biti formiran tim Srbije i Srpske koji će se baviti projektom izgradnje memorijalnog kompleksa Donja Gradina-Jasenovac.

Vučić je rekao da je razgovarano i o infrastrukturnim projektima, te o nastavku pomoći Srbije opštinama u Republici Srpskoj i opštinama u FBiH sa većinskim srpskim stanovništvom.

Vučić je zahvalio narodu u Srpskoj što je, kako je rekao, uvijek uz svoju Srbiju. Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željka Cvijanović poručila je nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da bi željela da doprinese da odnosi između Srbije i BiH budu bolji.
"Na ovim novim pozicijama očekuju nas veliki izazovi. Željela bih da sa aspekta pozicije koju sada obavljam mogu da doprinesem da odnosi između dvije zemlje budu bolji i da se bolje razumijemo. Da li će se tako nešto desiti, to zavisi i od drugih, a ne samo od mene", rekla je Cvijanovićeva u obraćanju medijima.

Ona je zahvalila Vučiću na prijemu i čestitkama njoj i predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i na tome što je odvojio vrijeme u ovako složenim okolnostima za razgovor o važnim pitanjima za bilateralne odnose, a posebno za razvoj projekata Srbije i Republike Srpske. 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je u Banjaluci u decembru zajedničku sjednicu vlada Srpske i Srbije na kojoj će biti operacionalizovani dogovoreni projekti.
Dodik je rekao da je na sastanku njega i srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dogovoreno da ta sjednica bude odžana poslije formiranja Vlade Republike Srpske u prvoj sedmici decembra.

"Tada ćemo imati operacionalizaciju svih dogovora koje smo imali o svim današnjim pitanjima", rekao je Dodik u obraćanju medijima nakon sastanka.

On je zahvalio Vučiću za priliku da on i Cvijanovićeva nakon izbora imaju prvi radni sastanak izvan Srpske, odnosno BiH, i to u Srbiji.

"To je nešto smo smo htjeli da uradimo. Razgovarali o svim važnim temama", rekao je Dodik, navodeći da je razgovarano o situaciji u regionu, uz činjenicu pojačanog sukoba u Ukrajini.

On je rekao da je upoznao Vučića da osjeća da međunarodni faktor dodatno pritiska i Srbiju i Srpsku kako bi pojačao rješenja koja žele da nametnu.

"Tako da je veoma važno da ostanemo u procesu informisanja o pozicijama koje su veoma složene i za Srbiji i Srpsku", rekao je Dodik.


Glas Srpske