Rusija poziva UN da procijeni strijeljanje ruskih ratnih zarobljenika :: Semberija INFO ::

 

Rusija poziva UN da procijeni strijeljanje ruskih ratnih zarobljenika


MOSKVA - Rusija je u srijedu pozvala UN da ispravno procijeni video koji prikazuje ukrajinsku vojsku kako puca na ruske ratne zarobljenike.

Komentarišući izjave glasnogovornika UN-a, Farhana Hakua, koji je "pozvao da se sva prijavljena kršenja ljudskih prava svih strana u ovom sukobu u potpunosti istraže i da postoji odgovornost", glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, Marija Zaharova rekla je na Telegramu da se službenik UN-a "skrivao iza uobičajnih fraza".

“Predstavnici Sekretarijata UN-a trebaju odlučiti: ili se jednom zauvijek izjasniti da su “za sve dobro protiv svega lošeg” ili početi objektivno, nepristrano, prema svojim funkcionalnim odgovornostima i mandatima, pristupati ocjenama raznih događaja“, izjavila je Zaharova.

Takođe je primijetila da je UN bio "opširniji" o ukrajinskim tvrdnjama.

Odvojeno u intervjuu, Zaharova je oštro osudila odluku ukrajinskog državnog tužilaštva da otvori kaznene postupke za strijeljanje ruskih ratnih zarobljenika.

"Sve što je kijevski režim učinio oko ovog zločina je nemoralno i zločinačko. Strijeljanje nenaoružanih ruskih ratnih zarobljenika ne bi trebalo spadati u kategoriju zaboravljenih ili dugotrajnih kaznenih slučajeva. Ovo je užasan zločin koji bi trebao zvoniti na uzbunu”, naglasila je.

Video koji se pojavio na društvenim mrežama prikazuje grupu ruskih vojnika kojima je naređeno da legnu licem prema zemlji prije nego što su ih ukrajinski vojnici ubili.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane nije komentarisalo snimak, dok je nekoliko zapadnih medija potvrdilo istinitost, prenosi "Anadolija".


Nezavisne novine