IAKO SU POSTAVLjENE KANTE, IZLETNICI NA JAHORINI OTPAD BACAJU I PORED PUTA :: Semberija INFO ::

 

IAKO SU POSTAVLjENE KANTE, IZLETNICI NA JAHORINI OTPAD BACAJU I PORED PUTA


Foto
Planinari i planinarke Udruženja Ambasadori olimpijskih planina i dobrovoljci, njih dvadesetak, proteklog vikenda organizovali su pohod na vrh Jahorine – Ogorjelicu, a tu priliku iskoristili su i za akciju čišćenja otpada sa ovog područja.


 
Na pohod su krenuli iz Rajske doline, a uspon i akcija čišćenja u jednom pravcu trajali su dva sata do Ogorjelice. Ukupno trajanje akcije, sa stajanjima na vrhu, kupljenjem otpada i pauzama za odmor bilo je pet sati. Tokom ove akcije planinari su skupili tri velike vreće otpada, a najviše je bilo plastičnih flaša, konzervi i opušaka od cigareta.


 
„Na glavnoj cesti koja vodi do vrha Ogorjelica postavljene su kante za smeće, što je zaista za pohvalu. Međutim, kao i u gradu i bilo gdje drugo, iako postoje kante za smeće i udaljene su samo po nekoliko metara, najviše otpada smo pronašli pored klupa za odmor, na travi, cvijeću i zemlji. S obzirom na to da je ovo problem i u gradu, a evo i na planini, očito je da treba više raditi na podizanju svijesti građana, i to na višem nivou na način da se uvedu kazne za one koji bacaju otpad na mjesta koja nisu predviđena za to“, poručili su Ambasadori olimpijskih planina.


 
Stanjem na Jahorini planinari su, ipak, prilično zadovoljni, ali smatraju da može i mora biti bolje. Vjeruju da će vremenom i svijest ljudi biti veća i da će shvatiti koliko svaki papirić koji bace u prirodu šteti zapravo njima samima.
 
Akcija čišćenja vrha Jahorine od otpada dio je kampanje „Čuvaj, pazi, ne bacaj!“, koja se provodi u saradnji sa kompanijom Molson Coors i njihovim Ožujskim pivom.


 
„Kao društveno – odgovorna kompanija želimo raditi na poboljšanju stanja u prirodi, želimo da naše planine budu čiste i bez otpada, a za to nam je potrebno i da svijest građana bude na visokom nivou. Još uvijek nismo zadovoljni stanjem koje zatičemo na terenu, ali je bitno da je ono nešto bolje u odnosu na raniji period. To nam je znak da se svijest ipak budi“, poručio je Goran Mišić, brend menadžer grupacije Molson Coors za BiH.
 
Naredna akcija čišćenja bit će održana na Visočici, a planinari pozivaju sve zainteresovane da im se u ovoj akciji pridruže.