Čubrilović: Hrvatska u „Oluji“ etnički očišćena od Srba, to nije uspjelo ni NDH :: Semberija INFO ::

 

Čubrilović: Hrvatska u „Oluji“ etnički očišćena od Srba, to nije uspjelo ni NDH


BANjA LUKA, 04. avgusta – Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je, povodom obilježavanja 4. avgusta, Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji „Oluja“, da je u toj akciji Republika Hrvatska etnički očišćena od 250.000 Srba što nije uspjelo ni ustaškim vlastima NDH-a.

“To etničko čišćenje pola milona Srba iz Hrvatske, najveći je zločin počinjen u proteklom ratu na prostorima bivše Jugoslavije. Tužno je da više od dvije decenije hratska država nije osudila ovaj zločin, nije kaznila odgovorne za ubistva srpskih civila i zarobljenih vojnika, za paljenje i uništavanje srpske imovine”, rekao je Čubrilović i dodao da pomirenja na ovim prostorima nema bez iskrenog pokajanja i priznavanja zločina počinjenog u ime vlastitog naroda ili države.

“Žalosno je što moderna, evropska država Hrvatska dan kada je protjerala stotine hiljada ljudi, koji su vijekovima živjeli na tom prostoru, danas slavi kao dan pobjede”, dodao je Čubrilović.

On je rekao da raduje činjenica da je patrijarh srpski Porfirije u utorak u Smiljanu osveštao crkvu u kojoj je kršten Nikola Tesla i čiji paroh je bio njegov otac Milutin, pružajući na ovaj način nadu Srbima progranim iz Hrvatske da njihov identitet nije moguće izbrisati.

“Veoma je značajno što Republika Srbija i Republika Srpska već nekoliko godina zajedno obilježavaju godišnjicu Oluje i na taj način njeguju kulturu sjećanja na etničko čišćenje srpskog naroda kako se nikada ne bi zaboravila patnja i stradanje kroz koje je naš narod prošao”, rekao je Čubrilović.


DEMOS