Kina ispalila bojevu municiju u blizini Tajvana, Tajpej raspoređuje brodove :: Semberija INFO ::

 

Kina ispalila bojevu municiju u blizini Tajvana, Tajpej raspoređuje brodove


Фото - Танјуг / АП
PEKING- Narodnooslobodilačka armija Kine izvela je uspješnu vježbu gađanja bojevom municijom u blizini Tajvana, saopštila je danas Istočna borbena komandna zona kineske vojske.

U saopštenju objavljenom na platformi Vičet precizira se da je bojeva paljba izvršena iz daljine na ciljane oblasti u istočnom dijelu Tajvanskog moreuza.

Ističe se da su "postignuti očekivani rezultati“, prenosi RIA Novosti.

Kineska narodno-oslobodilačka armija pokrenula je rano jutros velike vojne vježbe sa korišćenjem bojeve municije u morima oko Tajvana, dan nakon posjete predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajpeju, javljaju svjetski mediji pozivajući se na izvještaj državne televizije ČTV. Vježbe su počele u ponoć po lokalnom vremenu i održavaju se u šest oblasti u krugu od oko 20 kilometara od tog kineskog ostrva koje funkcioniše kao de fakto država, a trajaće do subote u ponoć.

Kako je navedeno u izveštaju ČTV, vojne operacije su pokrenute kao „čvrsto sredstvo odvraćanja od nedavne velike eskalacije negativnih poteza Sjedinjenih Američkih Država po pitanju Tajvana i ozbiljno upozorenje protiv separatističkih aktivnosti za nezavisnost Tajvana“.

Peking je izdao upozorenje za brodove i avione da ne ulaze u akvatorij i vazdušni prostor u područjima gdje se vježbe održavaju, a čije su koordinate ranije objavljene.

Pelosi je boravila u kratkoj nenajavljenoj posjeti Tajvanu, što je naišlo na oštre osude Kine i dovelo do porasta napetosti u Tajvanskom moreuzu.

To je bila prva posjeta jednog predsjednika Predstavničkog doma Kongresa Tajvanu od 1997. godine.

Kineske vlasti prethodno su saopštile da će preduzeti sve raspoložive kontramjere kao odgovor njenu posejtu koju su okarakterisale kao „igranje vatrom“.

Tajvan raspoređuje raketne sisteme i drži brodove blizu „srednje linije“ Tajvanskog moreuza zbog vježbi kineske vojske u blizini ostrva, prenosi Rojters izjavu neimenovanog tajvanskog izvora.

-Tajvan raspoređuje raketne sisteme kako bi nadgledao aktivnosti kineskog vazduhoplovstva u blizini „srednje linije“. Brodovi su u blizini „srednje linije“ da bi nadgledali aktivnosti kineskih pomorskih snaga - rekao je izvor za koga agencija navodi da je upućen u situaciju.

Prema riječima tog izvora, ranije danas nekoliko kineskih vojnih aviona i oko 10 brodova nakratko je prešlo „srednju liniju“ Tajvanskog moreuza.
Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji oštro je kritikovao posjetu Nensi Pelosi Tajvanu kao „maničnu, neodgovornu i veoma iracionalnu“ akciju SAD, javlja kineska državna televizija ČTV.

Vang je, na sastanku ministara spoljnih poslova Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) u Pnom Penu u Kambodži, rekao da je Kina uložila najveće diplomatske napore da izbjegne krizu, ali da nikada neće dozvoliti da budu ugroženi njeni suštinski interesi, prenosi Rojters.

On je dodao da su „trenutne i buduće mjere Kine neophodne“, kao i blagovremene odbrambene protivmjere, pažljivo razmotrene i procijenjene, i usmjerene na očuvanje nacionalnog suvereniteta i bezbjednosti, u skladu sa međunarodnim i domaćim zakonodavstvom.

Asocijacija nacija jugoistočne Azije upozorila je da postoji rizik da bi nestabilnost izazvana napetostima u Tajvanskom moreuzu mogla da dovede do „loših procjena, ozbiljne konfrontacije, otvorenih sukoba i nepredvidivih posljedica među velikim silama“.

Borelj: Posjeta da ne bude izgovor za agresivne aktivnosti

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj poručio je danas, povodom početka kineskih vojnih vježbi oko Tajvana, da nema opravdanja da se posjeta Nensi Pelosi „koristi kao izgovor za agresivne vojne aktivnosti“.

-Normalna je i rutinska stvar da poslanici iz naših zemalja putuju u inostranstvo. Pozivamo sve strane da ostanu mirne, budu uzdržane i djeluju transparentno - napisao je Borelj na „Tviteru“.


​Tanjug / Glas Srpske