Objavljeni detalji akcije „ATM“ i imena poznatih Slovenaca osumnjičenih da su prali novac u BiH :: Semberija INFO ::

 

Objavljeni detalji akcije „ATM“ i imena poznatih Slovenaca osumnjičenih da su prali novac u BiH


LjUBLjANA - Na području Slovenije Nacionalna istražna kancelarija sprovodi više od 50 istraga zbog sumnje u zloupotrebu položaja i pranje novca, a one se, prema saznanjima slovenačkog N1, odnose na građevinske firme i izdavanje fiktivnih računa navodno za izvođenje građevinskih radova.

Kako je prvi objavio portal Necenzurisano, a nezvanično potvrdio i slovenački N1, među osumnjičenima je i Milan Mandarić, bivši vlasnik Fudbalskog kluba Olimpija, koji je vodio nekoliko projekata nekretnina u Sloveniji.

Kako javlja N1 Slovenija, pod istragom je i Mihael Strmljan, jedan od najbogatijih Slovenaca i vlasnik Aktiva grupe koja se bavi čišćenjem i osiguranjem. Kompanija Aktiva Čiščenje je samo od 2017. od javnih potrošača dobila ukupno više od 33 miliona evra.

Ovaj mediji navodi da je pod istragom i firma V3, koju vodi Miroslav Vidaković, koja je u posljednje dvije godine izvodila razne građevinske radove za pojedine budžetske korisnike, takođe pod istragom.

Ukupna protivpravna imovinska korist, koja je pribavljena izvršenjem navedenih krivičnih djela, iznosi više od pet miliona evra. Iz Uprave policije saopštili su da je za krivično djelo zloupotreba položaja zaprijećena kazna zatvora od jedne do osam godina, pranje novca do osam godina, a krivično djelo udruživanje od tri mjeseca do osam godina zatvora.

Izvor N1 navodi da je fiktivna firma u BiH izdavala fiktivne fakture firmama u Sloveniji, gdje je, prema saznanjima N1, planirana operacija pranja novca, a taj novac je potom u gotovini vraćen Sloveniji. Prema saznanjima N1, on  se trebao podizati karticama banke iz BiH na bankomatima u Sloveniji. U Sloveniji je privedena jedna osoba.

Iz Uprave policije saopšteno je da su krivična djela koja istražuju nanijela štetu nekoliko kompanija širom Slovenije. Za krivična djela osumnjičeno je 36 lica, dok se trenutno istražne radnje odnose na 42 fizička lica i 36 pravnih lica. Privedena je jedna osoba.

Tokom međunarodne akcije "ATM" na području Zenice i Sarajeva uhapšeno je osam osoba zbog sumnje da su učestvovale u pranju novca, a istraga je pokazala da je od oktobra 2016. do februara ove godine u BiH "oprano" više od 7, 4 miliona KM stečenih krivičnim djelima u Sloveniji.

Akciju je izvela Agencija za istrage i zaštitu SIPA iz koje saopšteno da osumnjičene terete za organizovani kriminal i pranje novca.

- Na području Sarajeva i Zenice izvršeni su pretresi na 14 lokacija, a slobode je lišeno osam osoba zbog organizovanog kriminala i pranja novca.

Prilikom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta određena količina poslovne i bankovne  dokumentacije, računari kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku-navodi se u saopštenju SIPA.

Dodaje se da je putem banaka izvršena provjera računa i sefova osumnjičenih lica, kojom prilikom je  privremeno obustavljena transakcija u iznosu od 69.024  KM.

- U  periodu od oktobra 2016. godine do februara 2023. godine na području BiH izvršeno je pranje više od 7,4 miliona konvertibilnih maraka stečenih krivičnim djelima počinjenim na štetu većeg broja pravnih lica iz  Slovenije - stoji u saopštenju SIPA.


Glas Srpske