Kavazović: Imam koji je Svetom Savi pripisao fašizam priznao grešku :: Semberija INFO ::

 

Kavazović: Imam koji je Svetom Savi pripisao fašizam priznao grešku


PRIJEDOR - Husein-ef. Kavazović, reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH, posjetio je juče prijedorsko naselje Kozarac, gdje je razgovarao s glavnim imamom tamošnjeg Medžlisa Amirom Mahićem, koji je Svetom Savi pripisao fašizam, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) sektaštvo, nakon čega je Kavazović izjavio da je imam jasno priznao svoju pogrešku.

Kako je navedeno na sajtu IZ u BiH, imam Amir-ef Mahić informisao je reisul-ulemu o policijskoj istrazi koja se vodi protiv njega. Kavazović je kazao da je IZ uvijek stajala iza svojih imama.

"Imam je vršio misiju i jasno je priznao svoju pogrešku. To nije uobičajeno u ovom društvu, čak ni u vjerskim zajednicama. Tim činom on je pokazao svoju dosljednost, kao što je i Islamska zajednica pokazala da se čvrsto pridržava principa koje je gradila i njegovala godinama", kazao je reisul-ulema Kavazović.

Reisul-ulema je istakao da je IZ uz svoje imame koji jesu njene institucije, te dodao i da su imami u Srpskoj, kako tvrdi, "godinama pod stalnim pritiskom".

Mahić je rekao da posjeta reisa Kavazovića mnogo znači, te da je uz konkretnu podršku mnogo lakše prebroditi postojeće izazove i iskušenja.

Islamska zajednica je, kako je saopšteno, angažovala advokata i očekuje da će ovaj slučaj biti riješen u njegovu korist.

Podsjetimo, samo dva dana ranije, Rijaset IZ u BiH poručio je da će se Mahić morati javno očitovati pred disciplinskom komisijom Rijaseta. Rijaset je u petak saopštio da je riječ isključivo o ličnom stavu iza kojeg ne stoji IZ i njeni zvanični organi, te naglasio da se vjerska osjećanja ne smiju vrijeđati.

Okružno javno tužilaštvo Prijedor, kako saznajemo, sumnjiči imama Mahića za javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje. U Krivičnom zakoniku Srpske navodi se da je za ovo krivično djelo predviđena novčana ili zatvorska kazna.


Nezavisne novine