Uzbune za vazdušni napad u dijelovima centralne i istočne Ukrajine :: Semberija INFO ::

 

Uzbune za vazdušni napad u dijelovima centralne i istočne Ukrajine


Фото - Агенције
MOSKVA/KIJEV- U toku je 284. dan rata u Ukrajini. Rusija poručuje da ne prihvata cijenu nafte koju nameće EU i najavljuje da će prestati da je isporučuje evropskim zemljama. U Marijupolju izgrađena velika ruska vojna baza.

10.55 -  Uzbune za vazdušni napad u dijelovima centralne i istočne Ukrajine

Uzbuna za vazdušni napad proglašena je danas u nekoliko regiona u centralnoj i istočnoj Ukrajini, objavila je zvanična služba za uzbunjivanje. Sirene za vazdušni napad oglašavaju se u Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj i Harkovskoj oblasti kao i u dijelovima Zaporoške oblasti, prenijela je agencija TASS.

10.30 - Zaharova: Za Moskvu neprihvatljiv nuklearni rat

Izjava zamjenika američkog državnog sekretara za politička pitanja Viktorije Nuland da Rusija nije pribjegla upotrebi nuklearnog oružja u Ukrajini zbog "upozorenja" Zapada predstavlja pokušaj prebacivanja krivice, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. 

Zaharova je podsjetila da je Moskva više puta istakla da je nuklearni rat neprihvatljiv.

Ona je skrenula pažnju na izjavu Nulandove listu "Ukrajinska pravda" da je ruski predsjednik Vladimir Putin odlučio da ne pribjegne upotrebi nuklearnog oružja navodno zbog "oštrih upozorenja" drugih država, kao i zbog neprihvatljivosti udara na energetsku infrastrukturu.

- Nulandova je još jednom pobijedila samu sebe - prvo je preko sopstvenih kontrolisanih medija i istraživačkih centara naduvala temu o nuklearnoj prijetnji iz Rusije, a sada pokušava da krivicu svali tamo gdje joj je mjesto - navodno se nuklearni Armagedon nije dogodio zbog "oštrih upozorenja" Zapada, a ne zato što to niko sa ove strane granice nije planirao - napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

Kada je riječ o "neprihvatljivosti udara na energetski sistem", Zaharova navodi da nije na Nulandovoj da uči svijet.

- Pogledajte koliko su elektro-mreža uništile SAD, ili još bolje, koliko elektro-mreža su SAD i NATO zajedno uništili - dodala je Zaharova, prenio je TASS. 

8.20 - Regionalni načelnik: Raketirana Zaporoška oblast

Ruske snage tokom noću izvele su novi raketni napad na Zaporošku oblast, saopštio je na svom Telegram kanalu načelnik regionalne vojne uprave Oleksandar Staruh.

Prema njegovim riječima, zabeleženo je više "dolazaka" u jednom selu u toj oblasti, a usljed eksplozija oštećene su privatne kuće.

7.50- Vanredna isključenja struje u Kijevu i Kijevskoj oblasti

U Kijevu i Kijevskoj oblasti i dalje su na snazi vanredna isključenja struje, saopštila je ukrajinska kompanija za proizvodnju električne energije DTEK.

Nadležni čine sve da se situacija što prije stabilizuje, prenosi Ukrinform.

7.00- Lukašenko: Rat se neće završiti ako Zapad razmatra nastavak vojnih aktivnosti

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko tvrdi da Zapad trenutno razmatra opcije za nastavak vojnih aktivnosti u Ukrajini, poručivši da se time obezbjeđuje nastavak "specijalne vojne operacije" Rusije.

"Vjerujemo da razmišljaju o načinima da nastave sa ratom. Ako je tako, specijalna operacija se neće završiti", rekao je Lukašenko na sastanku sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom.

Lukašenko smatra i da ruski protivnici ne žure da se uključe u pregovore, napominjući da ni Rusija ni Belorusija nikada nisu želele rat.

6.20- Hejns: Američki obavještajci očekuju smanjeni tempo borbi narednih mjeseci

Američka obavještajna služba očekuje da će se smanjeni tempo borbi u Ukrajini nastaviti u narednim mjesecima, izjavila je direktorka Nacionalne obaveštajne službe SAD Avril Hejns.

Istakla i da američka obavještajna zajednica ne vidi dokaze o smanjenoj volji ukrajinskih snaga za otpor, prenio je Rojters.

Hejns je, govoreći na godišnjem Regan forumu nacionalne odbrane u Kaliforniji, navela da se već vidi smanjen tempo sukoba u Ukrajini, te da se i ukrajinska i ruska vojska pripremaju za kontraofanzivu poslije zime. 


Glas Srpske / Agencije