ISTOPOLNI PARTNERI U HRVATSKOJ MOĆI ĆE DA USVAJAJU DJECU :: Semberija INFO ::

 

ISTOPOLNI PARTNERI U HRVATSKOJ MOĆI ĆE DA USVAJAJU DJECU


- Visoki upravni sud Hrvatske odbio je žalbu nadležnog Ministarstva i omogućio istopolnim parovima da mogu da pristupe procjeni za usvajanje djece pri čemu, kako se navodi, ne mogu biti diskriminisani po osnovu svoje seksualne orijentacije.

​Kako je saopšteno iz organizacije Dugine boje, Sud je odbio argumentaciju Ministarstva kojom istospolni parovi ne bi smjeli da pristupe procjeni za usvajanje djece zbog cilja"zaštite interesa djeteta".

Sud je ovu odluku donio u predmetu partnera Mladena Kožića i Ive Šegote, kojima je sada omogućen prisutp postupku za usvajanje djeteta, saopšteno je na konferenciji za novinare u Zagrebu, prenijeli su hrvatski mediji.

Kožić i Šegota su se, naime, prijavili u centar za socijalnu zaštitu prije šest godina u želji da postanu usvojitelji, ali su u dva navrata odbijeni zato što su u životnom partnerstvu. Nakon duge pravne bitke 2020. uspješno su postali udomitelji dvoje djece.

Prvostepeni upravni sud prošle je godine donio presudu da mogu postati i usvojitelji, a nakon žalbe Ministarstva, konačno je presuda Visokog upravnog suda uklonila sve dileme.

Šegota i Kodžić su novinaria, između ostalog, rekli da je šest godina izgubljeno i da to, kažu, ide na dušu politici.
"Šest izgubljenih godina te djece ide na dušu politici koja je u ime odbrane tzv. tradicionalnih vrijednosti bila spremna da gazi pravo na porodicu djeci koju je društvo zaboravilo", reklli su Šegota i Kožić.

Iz organizacije Duginih boja su saopštili da ova presuda ima dalekosežne posljedice za prava LGBTIQ osoba i istospolnih parova u Hrvatskoj.

(Tanjug)