OPEK PLUS ŠOKIRAO SVJETSKO TRŽIŠTE NAFTE :: Semberija INFO ::

 

OPEK PLUS ŠOKIRAO SVJETSKO TRŽIŠTE NAFTE


OPEK plus, naftaški savez 23 petro-države, predvođen Saudijskom Arabijom i Rusijom, potvrdio je 4. marta status ključnog faktora globalnog snabdijevanja crnim zlatom u „ korona vremenima“.

Naime, uprkos očekivanja berzi da će OPEK plus od aprila povećati proizvodnju nafte, makar za 500.000 barela dnevno, „Blok 23“ je na insistiranje Rijada, odlučio da dodatno ne odvrće petro–slavine u aprilu i maju, zbog svog utiska, da je globalni privredni oporavak još isuviše krhak da bi oni zasuli tržište povećanim snabdijevanjem naftom. OPEK plus ovog puta učinio je ipak izuzetak, i to prema Rusiji i Kazahstanu,  kojima je omogućen  skromni porast proizvodnje od 150.000 barela dnevno.

Istovremeno, Saudijska Arabija potvrdila je dominantnog  igrača ovog udruženja petro država. Princ Abdelaziz bin Salman, saudijski ministar energetike, objavio je  da će Rijad nastaviti „ i narednih mjeseci“ da se drži unilateralne, januarske odluke o smanjenju proizvodnje nafte za milion barela dnevno.

Ta odluka Rijada, prvobitno oročena na dva mjeseca, šokirala je berze početkom godine, i podstakla skok cijene nafte. „U sledećih nekoliko mjeseci, odlučićemo kako nam bude odgovaralo, kada ćemo i koliko povećati proizvodnju. Tim povodom, nismo u žurbi“, naglasio je princ Abdelaziz bin Salman.

U međuvremenu, Aleksander Novak, zamjenik ruskog premijera i ruski ministar energetike, izjavio je da su članice OPEK plus optimiste kad je riječ o globalnom privrednom oporavku u 2021. godini, odnosno da vide „ signale rasta tražnje nafte“.

Prema Novaku, OPEK plus „ budno motri na ključne berzanske signale i uzdržani je optimista što se tiče poboljšanja situacije. Vidimo znake ekonomskog oporavka i oporavka tražnje u budućnosti. Nadam se da će 2021. biti ključna godina“, rekao je Novak nakon video–konferencije OPEK plus.

Poslije ovih vijesti, iz sjedišta OPEK-a u Beču, cijena barela „ brenta“ skočila je čitavih pet odsto ( oko 66 dolara ) sa tendencijom daljeg poskupljenja, javile su agencije.

Berze nisu krile iznenađenje najnovijim odlukama OPEK plus. Koliko krajem prošle sedmice, pred „ ključni” video samit  OPEK-a 4. marta, i OPEK-a plus, barel „ brenta“ koštao je na londonskoj berzi oko 59 dolara. Koliko juče, uoči početka petro-bloka „ 23“ isti barel stajao je oko 64,60  američka dolara.

Između ove dvije cijene iste vrste nafte ( laka teksaška nafta bilježi slične uspone i padove cijene), svjetsko tržište crnog zlata mučila je  neizvjesnost : koliko je OPEK plus spreman da odvrne petroslavine već od idućeg meseca?

Što zbog masovne vakcinacije protiv korone širom sveta,  i prvih signala privrednog oživljavanja, globalno tržište nije krilo nove apetite za barelima, i to za dodatnih 1,4 miliona barela dnevno, a možda i daleko više, procjenjivala je američka investiciona banka „ Goldman Saks“.

Bilo kako bilo, od 4. marta Rijad sa „ plus–minus „ milion barela nafte dnevno”, sada drži svjetsko tržište nafte u svojevrsnom „ šahu”.

OPEK plus namjerava da svakog mjeseca, dok traje korona,  nadalje vaga da li će odvrnuti ili zavrnutu svoje petroslavine nafte kupcima širom svijeta.

(Agencije)